Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Légcsavarok, a.k.a propellerek

2015. május 01. - ZsoleszFPV

A hajtáslánc utolsó eleme, amiről még nem volt szó: a légcsavar. Ez olyan, mint az autóknál a kerék. Enélkül nem repül a kopter. Ahogy az autók kerekeinél, itt is több féle méret és anyag létezik, amelyek befolyásolják a repülési tulajdonságokat.  Ahogy az autóknál a gumik kopnak a mini quad-oknál a propellerek törnek. Bár nekem ebben még csak kevés tapasztalatom van, azt mondják, hogy a propeller fogyóeszköz, így ha már veszünk, egyszerre legalább 4-5 szettet vásároljunk, hogy bőven legyen tartalék.img_8132_1024x1024.JPG

Szerencsénkre azonban a propeller "filléres" dolog. Ez lehetővé teszi, hogy több modellt, vagy több méretet is kipróbáljunk repüléseink során. Mindig 2 CW és 2 CCW propellerre lesz szükségünk, ezeket általában szettben árulják különféle színekben.

A propeller kiválasztásánál a váz méretére és a hajtáslánc többi elemére, a motor paramétereire és az ESC-k terhelhetőségére is figyelemmel kell lenni

A 250-es kategóriájú miniquadok többségénél 5 inches (1 inch = kb. 2,54mm) átmérőjű propellereket használnak. Kicsit kisebb gépeknél esetleg 4"-es proppal is lehet próbálkozni, illetve, ha a váz mérete megengedi és igény is van nagyobb teljesítményre, akkor 6"-os átmérőt is sokan alkalmaznak, főleg, ha 4 cellás aksival kezdik használni a gépet.

Az átmérő mellett a másik fontos paraméter az un. pitch, azaz a lapátok dőlésszöge. Ez azt adja meg, hogy egy 360 fokos fordulat alatt mennyi az emelkedés. Általában 3"-es, 4"-es, vagy 4,5-ös. Tehát egy 5x3 (illetve 5030) jelölésű propeller 5"-os átmérőjű és 3"-as emelkedése van.

A meredekebb, illetve nagyobb propeller nagyobb emelőerőt ad ugyan, cserébe jobban terheli a motort, ami egy részről túlmelegedhet, más részről több áramot vehet fel, mint amire az ESC-ke méreteztük. Vásárlás előtt tehát nézegetni kell ezeket a paramétereket is.

Anyagát tekintve az alap propellerek műanyagból készülnek, de vannak szénszálas (carbon fiber) változatok is, szinte minden típusból. Többségük két lapáttal rendelkezik, de használnak háromágú légcsavarokat is.

A legtöbben azt javasolják, hogy kezdetnek a 5x3 (5030)-as propellerekkel induljunk és mivel sokat fogunk törni, érdemes az elején a műanyagnál maradni. Az egyik legelterjedtebb márka a GemFan. Mostanában sokan dícsérik azonban a HQProp típusait, amelyek egy egész kicsit drágábbak ugyan, de még mindig inkább centekről, mint komoly dollárokról beszélhetünk.

Ha majd odajutok, hogy elkészül a gép, biztosan több fajta propellert ki fogok próbálni és leírom a tapasztalataimat.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr917414182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása