Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

BetaFlight - update

2016. január 25. - ZsoleszFPV

Korábban már írtam a BetaFlightról, amely jött, látott, győzött és néhány hónap alatt meghódította az FPV világot, többek között olyan funkcióknak köszönhetően, mint az Airmode.

Akik most jönnek ebbe a sportba és beleolvasnak a fórumokba, azt hihetik, hogy persze a BetaFlight firmware-t kell telepíteni, mert az a király. Ez részben igaz is, de azért nagyon sok mindenre oda kell figyelni.

Amikor az FPVRace Hungarytől Zsoltee elkészítette a kezdőknek szóló építési sorozatát én személy szerint nem értettem vele egyet, hogy a BetaFlight telepítését javasolta (én CleanFlightot mondtam volna). Ma már kicsit árnyaltabb a véleményem, de az biztos, hogy nem kell egyből fejest ugrani a Betába, mert sírás lesz a vége.

Figyelem! A BetaFlight továbbra is a CleanFlight egy kísérleti platformja!!! Minimális dokumentáció van hozzá a GitHubon, az információk fő forrása az RC Group BetaFlight fóruma, amely naponta átlag 100 bejegyzéssel gazdagodik, így mezei halandó számára nagyon nehezen követhető.

A BetaFlightból szinte pár naponta jön ki egy verzió, hol Alpha, hol RC, hogy stabil. A változtatások mélyen érintik a matematikai algoritmusokat a paramétereket és a vezérlési mechanizmus viselkedését és elő-elő fordul, hogy hiba csúszik egy verzióba, amely megbolondíthatja a gépet és akár össze is törheti, vagy sérülést okozhat.  Folyamatosan jelennek meg és tűnnek el paraméterek, változnak alapbeállítások és kb. 3 verziónként újra kel tuningolni a PID-eket. Nem gyengeszívűeknek való tehát.

Mégis, mostanra már annyival meghaladta az alap CleanFlightot, hogy érdemes lehet kipróbálni. Ha valaki kezdő, nem beszél jól angolul, vagy nincs ideje fórumokat olvasgatni, annak mégis azt ajánlom, hogy inkább tegye fel a CleanFlight legutolsó stabil verzióját (most 1.11), ugyanis a BetaFlightban kikísérletezett funkciók szépen lassan lecsorognak a CF-ba is.

 Ha valaki mégis a BF-re adja a fejét, én a következőket javaslom figyelembe venni:

Az Airmode megjelent a 2.1-es verzióban és a 2.1.6-ra nagyon jól kiforrta magát. Ha kezdő vagy, akkor ezt a verziót tedd fel egyelőre. A BF legtöbb előnyét élvezni tudod és nem kell izgulni, hogy mikor jön elő egy olyan probléma, amivel nem tudsz mit kezdeni. Ebben a verzióban az alap PID-ek elég jók, így lényegében jó eséllyel alap PID-ekkel, tuningolás nélkül is jól fogsz tudni repülni. Az Airmode is levedlette már a gyermekbetegségeit és egy stabil kapcsolható módként van jelen. (Lényegében azóta nem is nagyon változott és hamarosan nem külön mód lesz, hanem a Betaflight csak és kizárólag Airmodeban fog működni.)

A 2.2-es verzióban jött be a 2KHz-es mód. Ez azt jelenti, hogy a gyroscope frissítési rátája 1000-ről 2000 Hz-re (1KHz vs. 2KHz) nőtt, azaz a looptime (ciklusidő) 1000 us-ről 500 us-re csökkent.

A 2.3-as verzióban jelent meg az insane acro mód, vagy Acro+ mód. Ez egészen agresszív akrobatikus manővereket tesz lehetővé és az Airmode-dal együtt aktiválódik, erőssége pedig egy paraméterrel állítható.

A 2.2-től a 2.3.3-ig lényegében két-három hét alatt eljutottunk, most (amikor ezt írom) ez a legfrissebb, de amikor Te olvasod, már szinte biztos, hogy lesz újabb.

A 2.3.3 megint egy egész letisztult verzió lett. Ebben már stabilan működik a 2KHz mód és az insane acro mód (amelyet most már acro plus módra neveztek át) is. De a jó hír, hogy az alap PID-eket is sikerült megint elég jól belőni ÉS alapbeállításban ezek az extra funkciók nincsenek bekapcsolva, tehát nem kell megijedni nagyon.

Javaslatom, ha mégsem lennél elégedett a 2.1.6 verzióval, és élvezni akarod a 2.3.3-ban működő biquad filterezést, akkor hajrá, DE kezdőként semmiképpen ne kísérletezz még a 2KHz móddal, se pedig az acro plus (lánykori nevén insane acro) móddal. Nem javaslom továbbá, hogy 2.1.6-os verziónál tovább menj, ha még támaszkodsz az Angle, illetve Horizon módokra, mert ezek elég megbízhatatlanok az újabb verziókban.

A 2KHz-es mód F3-as vezérlőkön (SPRacing, Dodo, Tornado, Cyclone, Xhover-F3, stb.) a gyro_lpf = OFF paraméterrel aktivizálható. F1-es lapokon (Naze32, CC3D) az összes csingi-lingit (accelerometer, barometer, blackbox, LED fények, Bluetooth modul, stb.) ki kell kapcsolni a gyro_lpf kikapcsolása mellett. Értelem szerűen ilyenkor nincs Angle, illetve Horizon mód sem. Mondjuk, ha úgy érzed, hogy a 2KHz-es módra van szükséged, akkor már úgy sem használsz ilyen „tanuló” módokat, ugye? :)

A 2KHz mód értelemszerűen megváltoztatja a gép viselkedését, ezért a PID-ek újra-tuningolását igényli. Ha fogalmad sincs, hogy kell PID-et tuningolni, akkor a 2KHz mód nem neked való. Bocsi.

A CC3D-nél továbbá elég sok gond jön elő állandóan a némileg eltérő architektúra miatt. Most például a 2.3.3-as verziókban nem működik jól a OneShot. Ezért ki kell kapcsolni a CF konfigurátorban. Ha tehát CC3D-t használsz PPM csatlakozással, szintén azt javaslom, hogy maradj szintén 2.1.6-on. A megoldás az lesz, hogy ahogy az OpenPilotban is volt, a PPM jelvezetékét a 3-as tüskéről a 8-asra fogják mozgatni, tehát ahhoz majd hozzá kell nyúlni a hardverhez is. S.Bus csatlakozásnál viszont nincs gond, azzal lehet tolni.

Dióhéjban ennyi. Ha pedig úgy érzed, hogy ez a BetaFlight van annyira király, hogy megéri beletanulni, akkor az alábbi két linket javasolom.

GitHub BetaFlight ág, a relase notesokban le vannak írva az egyes funkciók és hogy miként változnak az előzőekhez képest.

RCGroups BetaFlight szál, mazochistánknak. Az első bejegyzéseket kell elolvasni és utána az utolsó 100-200-nál (ez ugye 1-2 napi termés) felvenni a fonalat. Ha követed 1-2 hétig, akkor kezd összeállni a kép.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr378306798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása