Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Piaci körkép - Új repülésvezérlők

2016. március 02. - ZsoleszFPV

Az elmúlt pár hónapban annyi újdonság jelent meg a piacon, hogy követni is nehéz. Eredetileg azt gondoltam, hogy mindegyikről írok kicsit részletesebben, de abból olyan hosszú cikk lenne, hogy senki nem olvasná el. Ezért most maradjunk egy inkább csak a repülésvezérlőknél, azokból is egy rövid összefoglalónál.

Ha valamelyik vezérlőről többet szeretnétek megtudni, kérlek jelezzétek alul a kommentben és ígérem, hogy belemegyek a részletekbe is.

Repülésvezérlő újdonságok

Mostanra az új STM32F3 chipre épülő vezérlők lassan teljesen átveszik a piacot. A régi F1-es sorozatból még tartja magát a Naze32 Rev.5, de annak ráncfelvarrása, a Rev. 6 finoman szólva sem sikerült tökéletesre. Aztán ott van még a CC3D és az Afro Mini. De aki ma új vezérlőt vesz, csak is F3-as csippel tegye azt (szerintem).

Az Seriosuly Pro Racing F3 által kitaposott utat a Seriously Dodo és a Tornado után sokan követik. A skála alján (bocs, de az SPF3 kínai hamísítványáról nem beszélek) az X-Racer F303 található, amely ma a legolcsóbb válsztás a maga 27 USD árával és majdnem mindent tud, kivéve a szerintem elég fontos VBat monitorozást, illetve nem tartalmaz saját tápegység-modult sem.

20151229110211-6175.jpg

Nem így a Tornado továbbfejlesztett változata a Motolabs Cyclone, amely egy nagyon jól sikerült vezérlő. SPI protokollal csatlakozik a Gyro a processzorhoz, ami a korábbi I2C kapcsolatnál nagyobb sebességet tesz lehetővé, konkrétan, BetaFlight szofverrel támogatja a 8KHz-es gyro mintavételezési frekvenciát, amivel a Lumenier LUX-szal ketten vannak a paicon az F3-as vezérlők kzött.. Egyedül az UART csatlakoztatáshoz haszhált JST csatlakozókkal kell megbarátkozni, egyébként szuper nyerő és az ára is egész elviselhető (37 USD).

0000507_motolab-cyclone-stm32f3-flight-controller.jpeg

A Cyclone-hoz hasonlóan az ImpulseRC-tól vásárolhatü meg a Singularity is, melynek specialitása, hogy az FC és a videóadót egybe építették így sok helyet és súlyt is megspórolnak. A designnak köszönhetően a videócsatornák a vezérlő szoftverén keresztül is kiválaszthatók.

A méltán híres(ill. hírhedt) KISS ESC-k gyártója, a Flyduino is új FC-vel jelentkezett, amelyet a világ legjobb pilótái (Chad Novak, a.k.a FinalGlideAUS, illetve Steele Davis a.k.a Mr. Steele) teszteltek és promótálnak. A KISS FC érdekessége, hogy a többi vezérlőtől eltérően nem CleanFligh/BetaFlightra optimalizált, hanem egy saját firmwaret írtak hozzá, amely a nevéhez híven igyekszik egyszerű lenni (KISS = Keep It Super Simple). Ahogy a híreket olvasom, ez azért nem sikerült maradéktalanul elsőre. De ezzel együtt is egy nagyon jó kis vezérlő lett. Érdekessége, hogy KISS ESC-kkel együtt használva tudja monitorozni az egyes ESC-k áramfelvételét, fordulatszámát, stb., amely adatok OSD-n is megjelentíthetők. Van hozzá egy speciális PDB foglalat is, amelyre egy vezérlő és 4 ESC szerelhető, de szerintem ez csak nagyobb vázakba fog beleférni.

multikopter-fc-multiwii_4.jpg

A KISS ESC formájához kísértetiesen hasonló vezérlőt hozott ki a piac egyik nagyágyúja a Lumenier. A LUX CleanFlightot futtat és SPI buszos csatlakozást használ, azaz 8KHz-ig is jó lehet, viszont sajnos - a Naze32 Rev. 6-hoz hasonlóan) - ők is a 6500-as gyroscope csip használata mellett döntöttek, ami elég zajosnak bizonyul és bizonyos körülmények között ez a teljesítményére is rányomja a bélyegét, illetve megnehezíti a PID hangolást. A BetaFlight egyre jobb filterezésének köszöhetően azonban sokan nagyon dícsérik, még így is.

lumenier-lux-flight-controller.jpg

A Quadkopter ipar nagyágyúja a Team BlackSheep sem volt tétlen. Megalkották a TBS PowerCube-ot, amely egy stack-elt (emeletes) dizájnt kövtő modulárus egység, amelynek része a Colibri repülésvezérlő, a négy ESC és a PDB/OSD is. Ez a design egy részről nagyon helyhatékony, más részről azért nem minden vázba fér így bele problémamentesen. Az egymáshoz passzolt alkatrészeknek köszöhetően azonban rendkívül hatékonyan, megbízhatóan működik és egy új gép építését nagyban leegyszerűsíti.

power-cube-.jpg

Végül, de nem utolsó sorban pedig meg kell említeni az SPRacing F3 Minit, amely lényegében minden funkciót tud, amit kell, sőt... A sokat szidott JST csatlakozók helyett klasszikus átmenő furatokat használ. De a legegyedibb funkciói, hogy egyedüliként a piacon van rajta egy Micro SD kártya foglalat, ami a BlackBox loggoláshoz kiváló hír. Nem kell külön OpenLogerrel bajlódni, ami lefoglalna egy UART soros portot, de mégis gyorsan letölthetők az adtok a tetőszleges méretű memóriakártyáról. Ezen kívül van egy beépített verseny transpondere is, amely egy teljesen egyedi azonosítót sugároz és így teszi lehetővé a gép köridejének mérését az versenyen, ahol ilyen rendszert használnak majd az időmérésre. Hogy ez mennyire fog majd iparági szabvánnyá válni, az a következő 6-12 hónapban kiderül, minden esetre az elgondolás nem rossz.

pcb-top-bare.jpg

Nem tudom, hogy az F3 csippek uralma meddig tart és mikor kezdik már őket is kiszorítani az F4-es csippek, de most, hogy a BetaFlight és már a RaceFlight is 4KHz gyro mintavételezési frekvenciákat támogat akár F1-es vezérlőkön is, azt hiszem, hogy legalább 1-1,5 évre nyugodtan lehet bármelyik fenti lapkával tervezni.

Végezetül had ajánljam figyelmetekbe Joshua Bardwell elemző videóját, amelyben a fenti vezérlőt nagy részé összehasonlítja különböző paratméterek alapján. A srác csatornája amúgy is nagyon haszons, sőt, ha PID tunningot és BlackBox elemzést akar megtanulni valaki, akkor kötelező olvasmány.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr268321726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztián Ambrus 2016.05.15. 21:15:26

Szia! Engem az f303 érdekelne bővebben. Az előbb rendeltem egyet a v2.1-ből. Ez sem tudja a vbat monitorozást?? Az szomoru lenne :( csak mert a képeken láttam vbat feliratú forraszpontokat.

ZsoleszFPV 2016.05.15. 21:17:08

@Krisztián Ambrus: Ne izgulj, az már tudja. A v2.1-es verzióra már kijavították az összes kezdeti hibát, szóval egy nagyon jó kis vezérlő, ha sikerült raktáron találni. :)

Krisztián Ambrus 2016.05.15. 21:29:36

Fpvmodel.com-on találtam. Akkor most megnyugodtam. Köszi. Kíváncsi vagyok miben lesz más mint a naze32 rev.5. Azzal is meg voltam elégedve de sajnos az usbkábellel letéptem róla a csatlakozót így használhatatlan lett..
süti beállítások módosítása