Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Olvasnivaló, amíg távol vagyok

2016. szeptember 22. - ZsoleszFPV

Aki rendszeresen követi a blogom, az gondolom azért teszi, mert igyekszem (vagy legalább is igyekeztem) a leggyakoribb témákat összegezni és kérdéseket megválaszolni. Ezt én is csak azért tudom megtenni, mert több különböző forrásból utánaolvasok a dolgoknak.

Most, hogy nem igazán van időm aktívan írni a blogot, azok kedvéért, akik továbbra is ki vannak éhezve az információkra, illetve a kezdők kedvéért, akik most kezdik el keresni, hogy mégis honnan lehet a szükséges információkat összegyűjteni, ebben a posztban igyekszem összeszedni azokat a forrásokat, amelyeket én magam is használok és ahol szerintem a legjobb információkat meg lehet találni a miniquad témában.

Ez a hobby abból a szempontból is speciális, hogy írott irodalom lényegében egyáltalán nincs. Minden tudást a netről kell összeszedni (ha nincs közelben egy ismerős, akinek az agyából leszívhatjuk az ismereteket). Lássuk tehát:

Weboldalak

blog.oscsarliang.net

Oscar Liang blogját szerintem a világon szinte mindenki ismeri, aki quadkopter építésébe vágja a fejszéjét. Számtalan olyan kézenfekvő keresési kifejezés van a témában, amire a google egyből az ő blogját dobja be. Konkrétan én is az ő alkatrészlistája alapján válogattam össze az első géphemhez az alkatrészeket. Oscar eleinte egyedül most pedig már egy csapat segítségével foglalja cikkekbe az aktuális témákat, tömör és közérhető posztokban foglalkozik az aktuális kérdésekkel.

Minden érdekes téma fellelhető itt egyébként is, kezdve a kezdőknek szólo alkatrészlistáktól (link), egészen a haldó BetaFlight tunningolási tanácsokig. Számos építési naplót is feltesz és új alkatrészt letesztel, amelyekről szintén értékes információkat oszt meg.

My First Drone

A myfirstdrone.com nem egy nagy weboldal, de azon kevesek közé tartozik, aki nem csak építési, de kezdő repülési tanácsokat is ad, videókkal demonstrálva.

Fórumok

Ebben a rohamtempóban fejlődő hobbiban a tudásunk naprakészen tartásának egyeteln módja a közösségi források folyamatos figyelemmel kísérése. Ezek közül is talán a legértékesebbek a fórumok. Én az alábbi fórumokat követem folyamatosan és ajánlom a Ti figyelmetekbe is.

Magyar forum 250-es topic

Mostanában ez a forum kicsit mintha leült volna, de azért lehet még bőven információkat találni és segítséget kérni ott a srácoktól. Az RC Modell Forumon egyébként több topic is van, amit érdemes követni, de ha csak eggyel akarsz foglalkozni, ezt ajánlom:

http://forum.rcmodell.hu/showthread.php?35670-Mini-(-250mm)-FPV-Quadcopter-az-új-divat

RCGroups

Az RCGroups vitathatatlanul a világ modellezési közösségének fő találkozóhelye. Itt képviselteti magát az összes komoly gyártó, fejlesztő és szinte minden témában rengeteg információ van. A felülete elég jó, de azért még így is olyan sok információ van benne, hogy nem egyszerű átlátni. Sok magyar számára hátrány hogy angolul van, viszont ha a legfrissebb, legautentikusabb információkra vagytok kíváncsiak, akkor ez a hely kötelező. Az RC Groupson belül a következő fórumokat javaslom követni, de persze a kínálat lényegében végtelen.

Betaflight topic

Ma, amikor a versenygépek nagy részén BetaFlight vezérlő fut, amely ráadásul hetente jön ki új verziókkal, új paraméterekkel, akkor érthető, hogy ez a fórumo fontos. Emellett talán ennek a topicnak van a legnagyobb követőtábora. Napi kb. 200 bejegyzés, közte sok felesleges "zaj". Nem egyszerű követni, de ha csak egy fórumot akar valaki olvasni, ez legyen az. Miért? Azért, mert a BetaFligh mellett ezer más témáról, motorkról, vezérlőkről, vázakról és sok minden másról is szó van. Ráadásul a forumban aktív maga Boris B. a BetaFligh vezető fejlesztője, valamint olyan szakértők, mint Joshua Bardwell és még sokan mások.

http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2464844

Egyéb RC Groups topicoc

A BetaFlighton kívül javaslom, hogy mindenki azokat a topicocat kövesse, amiket használ. A teljesség igénye nélkül:

  • CleanFlight
  • RaceFlight
  • BLHeli
  • KISS FC
  • KISS ESC (itt minden típusnak külön topica van, pl. KISS 24A Race ESC)
  • Alien vázak
  • HQ Propok
  • És még végetelnségig sorolhatnám

YouTube csatornák

Sok dolog sokkal jobban érthető, ha látjuk, hogy működik, mintsem, ha csak olvasunk róla. A „YouTube akadémia”a tudás egy fontos forrása. De nem egyszerű megtalálni a megfelelő minőségű és mennyiségű információt nyújtó csatornákat. Az elmúlt 1,5 év tapasztalatai alapján, ha építési információra van szükségetek én ezeket a csatornákat ajánlom:

RCModelReviews

Bruce a modellezők nagypapája. A fehér szakálas jókedélyű öreg folyamatosan nagyon alapos és releváns videókat tol fel. Nem csak multirotor témában. Én kvázi az ő 1,5 évvel ezelőtti MiniQuad építési sorozatából tanultam meg az építés alapjait. De a piacon újonan megjelenő termékekről is elég pártatlan és általában kellően kritikus teszteket csinál.

Painless360

Aki az autentikus brit angol akcentusra kíváncsi, annak nem szabad kihagynia Painless360 csatornát. Meg annak sem, aki FrSky Taranist használ (van aki még nem? :) ). Nagyon alapos, struktúrált lejátszási listákba szervezett útmutatókat csinál szinte mindenről ami a multirotor építést és programozás érinti. Meg néhe egy kis 3D nyomtatás kitérőt is tesz. Melegen ajánlom.

Joshuabardwell

A Drone Racing Engineer, azaz a drónversenyző mérnök. Joshua sokunkhoz hasonlóan felnőtt korában kattant rá erre a hobbyra és mérnöki alapossággal igyekszik elmélyedni az újdonságokban és gyakorlati tesztekkel igyekszik leellenőrzni teóriákat.

Különösen nagy figyelmet fordít a BetaFlightban állandóan megjelenő újdonságokra és funkciókra, részletesen elmagyarázva azokat.

Ezen kívül Joshua a Blackbox elemézs fekeöves nagymestere és a PID tunningolás titkainak tudója. Ha valaki egy kicsit is komolyan akar foglalkozni a BlackBox elemzéssel, akkor itt kell eltöltenie jópár órát videózással.

Nem utolsó sorban még egy fél éve Joshua csinált egy nagyon jó útmutatót, arról, hogyan kell Rate/Manual módban megtanulni repülni, milyen gyakorlatokkal kell végezni és mire kell figyelni. Mindezt egy ingyenes szimulátorral szemléltetve. Aranyat ér ez a lejátszási lista is.

GitHub

A GitHub egy opensource fejlesztéis platform, amelyen a legöbb általunk használt szoftver fejelsztése történik. Beleértve a Cleanflight/Betaflight szoftvereket, a BLhelit, vagy akár a MW-OSD-t. Nem csak magukat a szoftereket lehet itt megtalálni, de a telepítési útmutatókat a kibocsátási tájékoztatókat (Release Notes) és a Wikit is.

Különösen a BetaFlight tekintetében elengedhetetlen a Wiki alapos ismerete, de mivel a BetaFlight a CleanFlightra, a CleanFlight pedig a Multiwii-re épül, ezért ezeket a forrásokat is érdemes legalább egyszer átolvasni.

Multiwii Wiki

CleanFlight Wiki

BetaFlight Wiki

Facebook

Természetesen a Facebookon is sok minden fent van már. Az összes komoly gyártó, versenyző, vagy csak simán FPV pilóta rendelkezik saját Facebook oldalllal.

A magyar "drónos" oldalak között is bőven van választék, szerintem nincs is olyan magyar, aki nem ismeri az FPVRace Hungary oldalát, aminek már van egy adok-veszek és egy társalgó része is. A Drone Hungary, mint lengagyobb magyar közösség nem csak az FPV-re fókuszál, de azért érdemes lehet őket is követni.

Aztán ott vannak még a verseny specifikus oldalak, mint a Drone Racing Hungary, Drone Prix Hungary és FPV Racing Penc.

Na, azt hiszem, most, hogy jön a hűvösebb idő, lesz mindenkinek bőven olvasnivalója, nézni valója a fenti listából.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr88630686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rockjano 2016.09.23. 13:05:43

Meedig leszel még távol??? Nagyon hiányoznak a posztok...

ZsoleszFPV 2016.09.23. 13:08:39

@rockjano: Karácsonyig sajnos még biztosan nagyon sok egyéb dolgom van, bár a hosszú, őszi-téli esték azért lehet, hogy adnak majd lehetősgéet írásra. A kihívás azonban nem is az írás, hanem az információk összeszedése, ami nagyon időigényes feladat. Ez az amire most nincs időm. :(

rockjano 2016.11.06. 23:27:26

Köszönjük az eddigi munkádat is vele, várunk vissza. Most tesztelgetjük az épített 210-es versenydrónomat...van még tanulnivaló :-)

antaljani 2017.10.04. 16:28:27

Már több, mint egy éve elvesztettük Zsolesz-t... :( Vajon lesz még foly.köv.? Jó lenne!
süti beállítások módosítása