Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Drone Racing Hungary VTx csatlakozó lifehack

Hogy versenyezzünk úgy, hogy közben a gépünk is egyben marad?

2016. március 22. - ZsoleszFPV

Ez a bejegyzés még talán pont időben jön azoknak, akik a videoadóval kapcsolatos műszaki paraméterek miatt nem döntötték még el, hogy indulnak-e a Drone Racing Hungary április 3.-i velencei futamán, de azért egy kisebb energia-befektetést hajlandóak lennének megtenni az ügy érdekében.

Előljáróban had szögezzem le, hogy nagyon nagyra becsülöm az FPV Race Hungary és a Drone Racing Hungary csapatát és mindenkit, aki nagyon sokat tett azért, hogy Magyarország is megtegye az első nagy lépést az FPV multikopter versenyzés komoly szintre emelése érdekében. Azt is teljes mértékben elismerem, hogy aki ilyen komoly munkát fektet egy esemény-sorozat megszervezésébe, annak szíve joga, hogy olyan szabályokat határozzon meg, amilyeneket csak akar. Nekünk, potenciális versenyzőknek pedig csak egy választásunk van, elfogadni a szabályokat, még ha amúgy azok nem is szimpatikusak nekünk.

Drone Racing Hungary műszaki követelmények - Videóadó

Aki követi az eseményeket, tudja, hogy a versenyző gépekkel szemben vannak bizonyos - itt-ott dokumentált - műszaki elvárások. Ezek közül az egyik, hogy a versenyen a szervezők által biztosított videóadót (VTx) és antennát lehet csak használni. Ez teljesen rendben is van, minden komoly versenyen van hasonló szabály.

Az én meg nem értésem (bocsi mégegyszer ezért srácok!) abból adódik, hogy ha van egy VTx, aminek ilyen, vagy olyan, de szabványos csatlakozója van, akkor miért nem lehetett az annak történő megfelelést előírni? Miért kellett egy teljesen más, nem szabványos csatlakozási módot kitalálni? A részletes bemutatót itt találjátok:

Az én fő problémám - ami miatt sokáig gondolkodtam magán az induláson is - hogy egy nagyon jól kis összreakott rendszerem van, az iparági vezető ImmersionRC adójával és szabványos csatijaival. Minden vezeték csak pont olyan hosszú, amilyen kell. Az FPV kamerámat a VTx-em 5V-os, szűrt és szabályozott tápjáról hajtom meg. Nem igazán akartam ezért atomjaira bontani a gépet, hogy mindent szét/átforrasztgassak, emiatt a verseny miatt, ami azért számomra elsősorban nyilván (sajnos) nem Hawaiiról szól.

Maga az FPV kamerám elvileg 5-22V-os tartományban dolgozik, tehát akár közvetlenül rá lehetne kötni a PDB-re (LiPo feszültségre) is, azonban a LittleBee ESC-k híresek arról, hogy az aktív fékezés közben olyan kokmoly feszültségtüskéket tudnak generálni, hogy már sok ilyen kamera kieresztett a mágikus füstöt. 99% biztos vagyok benne, hogy a versenyen biztosított VTx-nek is van 5 vagy 12V-os kimenete a kamera számára, ezért is fájt számomra, hogy a meghatározott egyedi csatlakozási mód miatt azt nem lehet használni.

Na, de elég a siránkozásból, lássuk a megoldást. Az általam támasztott feltételek tehát:

  1. Ne kelljen hozzá (nagyon) megbontanom a jól megépített gépem integritását
  2. Tetszés szerint fel/leszerelhető legyen
  3. Egyik részről biztosítsa a verseny szervzői által meghatározott szervocsatlakozó-foglalatot
  4. Másik részről biztosítsa valahogy az FPV kamera tápellátását
  5. A kamera táplálásánál biztosítsa a BIZTONSÁGOS, áramellátást
  6. Ne kelljen hozzá speciális alkatrészeket rendelni és beépíteni (pl. Pololu vagy egyéb fesz. szabályozó modulok)

ImmersionRC VTx szabványos csatlakozóinak felkészítése a Drone Racing Hungary versenyekre

Fenti paramétereknek egy olyan átalakító kábel (vagy nevezhetjük adapternek is) felel meg, amely egyik oldalról csatlakozik a szabványos ImmersionRC Molex csatikhoz, a másik oldalán biztosítja szervocsatlakozó-foglalatot a 3 érpárral, valamint belül valahogy megoldja a kamera szűrt tápellátását.

 img_7272.JPG

Ha figyelmesen nézitek a képet, akkor az alkatrészek alatt látszik a macskakaparásom, amiben leskicceltem, hogy mindezt hogy képzelem el.

Szükség volt egy kétpólusú és egy ötpólusú Molex csati foglalatra, amibe a standard IRC csatik belemennek. A kétpólusó fogadja a PDB-ről jövő tápfeszültséget, az 5 pólusú adja az FPV kamerának a tápellátást és fogadja a videójelet. A kamera biztonságos ellátásához a trükk, egy 35V-ig minősített 470uF (vagy egyesek szerint 1000uF) kapacitású elektrolit kondenzátor bekötése a táp + és - pólusai közé, amely a feszültségtüskék kiszűrésére és így az FPV kamera megvédére hivatott.

 Az egész így épül fel:

img_7273.JPG

A videojel vezeték már a helyén, a tápvezetékek is "közösítve"

img_7274.JPG

Itt már minden beforrasztva. Látszik, hogy a táp megy a VTx és a kamera felé is

img_7275.JPG

És a végtermék. Megkapta a megfelelő szígetelést is.

Az egész anyagköltsége kb. 550 Forint volt, de csak azért mert nem volt otthon szervo-foglalatom, amit csak kábellel együtt szerelve, 450 Forintét tudtam venni. A Molex aljztot és a kondenzátort a Lehel úti Lomexben vettem.

Ez a megoldás akkor is működik, ha valakinek nem Immersion, hanem más - tipikusan JST csatlakozós - VTX-e van. Ilyenkor a különbség csak annyi, hogy a Molex csatik helyett JST, vagy JST-XH csatlakozókat kell felszerelni, de az elv gyártmánytól függetlneül működik.

Szóval, nem maradt más hátra, mint irány nevezni a Drone Racing Hungary oldalára. Ne feledjétek, a nevezési határidő március 27.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr398518360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása