Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

FrSky EU vs. Non-EU

2016. január 24. - ZsoleszFPV

Az FPV világban a legkedveltebb távirányító (rádió) megkérdőjelezhetetlenül az Frsky Taranis X9D (illetve annak a Plus változata).

Mostanában (2015 elején) azonban egy új EU szabályozás (CE Regulation V1.8.1) eléggé megkeverte a rendszert, ezért sokan futnak bele abba a problémába, hogy nem tudják a távjukat összekötni az FrSky vevővel. Hozzám is több kérdés érkezett, ezért ebben a bejegyzésben igyekszem tiszta vizet önteni a pohárba.

FIGYELEM: Én itt kizárólag csak elméleti lehetőségeket ismertetek és semmiképpen nem buzdítok senki arra, hogy az EU vonatkozó előírásaival ellentétes műszaki megoldásokat használjon. Ha mégis valaki úgy dönt, hogy ezt teszi, azt kizárólag saját felelőségére teszi és én ezért semmilyen módon nem vagyok felelős.

A Taranisról

A Taranis egy nagyon jólsikerült kis táv, amely rendkívül sokoldalú funkcinalitást nyújt, „kedvező” áron (legalább is a Futaba és a Spektrum high-end cuccokhoz képest). A Taranis gyárilag egy beépített adómodullal rendelkezik, amelyet XJT modulnak hívnak. Az X sorozat a Taranisnál az S.Port telemetria-képes rendszereket jelenti. Ez az XJT modul saját belső firmware-rel rendelkezik és 16 csatornás kommunikációt tesz lehetővé.

Magán a Taranison gyárilag egy OpenTX firmware van telepítve. Azonban ez az OpenTX-nek egy az FrSky által támogatott verziója, általában v2.0.9.2. Hivatalosan a táv csak ezzel a firmware-rel támogatott.

1408417430.png

A vevőkről

A Taranis lényegében minden FrSky vevővel tud kommunikálni. A részletekbe nem mennék bele, de használható többek között V, D és X szériás vevőkkel is.

Ma az FPV versenyzésben az emberek 90%-a két féle FrSky vevő valamelyikét használja. A klasszikus D4R-II vevőt, illetve az újabb X4R-SB (SB azt jelenti, hogy S.Bus soros csatlakozást tesz lehetővé). Ezek is saját firmware-eket futtatnak.

 x4r-frsky.jpg

Az EU f@ckup

A probléma ott kezdődött, hogy az EU 2015 elején bevezetett egy újfajta szabályozást a híradási eszközökre. Ennek a szabályozásnak az FrSky nem teljesen felelt meg. Annak érdekében, hogy megfeleljen az EU szabályozásnak, az FrSky módosított a firmware-en és elkezdte szállítani az „EU” megjelölésű Taranisokat, illetve vevőket. Mivel a mi „szakmánkban” a cuccokat nem a sarki boltban vesszük, hanem a világos minden részéről össze-vissza rendeljük, ezért egy elég szép káosz alakult ki, ami különösen a kezdőknek okoz komoly fejtörést.

Az EU verziós Taranis és vevők

Most, hogy a fentieket tisztáztuk, lássuk, mitől EU-s egy FrSky termék. A jó hír, hogy a különbség, csakis kizárólag szoftveres. A hardver teljesen egyforma az egész világon. Az „EU” megjelölésű FrSky termékek EU verziójú firmware-rel jönnek. Sokszor felmerül a kérdés, hogy honnan tudom, milyen Taranisom van? Egyrészről, ha az EU-n belül vásároltad, akkor nagy eséllyel az van. Ebbe beletartozik a HobbyKing EU raktár, de szerintem a Banggood EU raktár már nem (ebben nem vagyok 100% biztos). A másik dolog, hogy ha megnézzük az eszközön a telepített firmware verziót, akkor a végén ott az „.eu” jelzés. A harmadik dolog, amibe sokan rögtön belefutnak, ha a D4R-II vevővel akarják használni a távot, hogy a modell beállításnál nem lehet kiválasztani a D8 módot, márpedig a D4R csak azzal megy. Valamiért a D8 protokoll nem EU konform, ezért ezt úgy kezelték, hogy kivették a rendszerből (az L12 móddal együtt, de ez keveseket érint).

A vevők esetében bonyolultabb a helyzet. A D4R-II-re egyáltalán nem is létezik EU firmware. Az X4R-re viszont igen. Mivel nagyjából majdnem mindenki távolkeletről rendeli ezt a vevőt, ezért nagyon nagy esély van rá, hogy alapból nem EU firmware-rel jön.

Hogyan bírjuk működésre az egészet

Ha eddig tudtatok követni, akkor látjátok, hogy 3 firmware van a játékban.

  1. Taranis belső XJT modul firmware-e
  2. Taranis „operációs” OpenTX firmware
  3. Vevő saját firmware-e

A sikeres működéshez ezeket kell összehangolni.

D4R-II

Nekem úgy tűnik a D4R-II az egyszerűbb eset. Ahogy fent írtam, a vevőn csak egyféle (non-EU) firmware létezik, így azzal nagyon nincs mit csinálnunk. A jó hír, hogy nekem elég volt magán a távon frissíteni az OpenTX firmwaret az EU verzióról az International verzióra és máris újra megjelent a D8 mód és össze tudtam kötni a távot a vevővel. Én ehhez az FrSky oldaláról töltöttem le a gyári non-EU firmwaret. A telepítés ugyan nem triviális, mert eleinte panaszkodik, hogy nem egyezik az XJT modul firmware-ével, de azért felmegy. A belső XJT modul FW frissítése ezért itt nem (feltétlenül) szükséges.

X4R-SB

Az X4R már komolyabb falat. Itt mind a 3 firmware-nek meg kell egyeznie, azaz vagy mind a három non-EU, vagy mind a három EU. Innentől ez ízlés kérdése, de befolyásolhatja pár dolog:

  1. A távot nem csak egy géppel és X4R vevővel, hanem mondjuk egy másik modellen D4R vevővel is akarjuk használni. Ez esetben a távon nem lehet EU firmware, tehát mind a három firmware-t non-EU-ra kell telepíteni.
  2. Ha mondjuk jó lenne nekünk az EU, de a vevő firmware frissítéséhez FrSky Upgrade kábellel nem rendelkezünk, akkor egyszerűbb lehet a táv és az XJT modul átállítása non-EU firmware-re.
  3. Ha nem a gyári FrSky firmwaret akarjuk használni, hanem az OpenTX 2.1-es legújabb verzióinak valamelyikét (jelenleg 2.1.7). Ezekből ugyanis nincs EU verzió. (tudomásom, illetve a jelen állapot szerint)

Firmware-ek frissítése

Hogy melyik firmwaret és milyenre szeretnénk frissíteni, az a fenti kérdésekre adott válaszok és egyéni preferencia kérdése. Ha teljesen gyári és EU komform rendszert szeretnénk, akkor szükség lehet egy FrSky Upgrade Cable nevű kábelre, amellyel a vevő firmware-e frissíthető. Ugyanez a kábel kell a beépített XJT adómodul frissítéséhez, ha a gyári FrSky OpenTX verziót használjuk. A Taranis firmware-e USB-n keresztül számítógépről frissíthető.

Ha azonban úgy döntünk, hogy nem ragaszkodunk az EU-konformitáshoz, vagy az OpenTX egy új verzióját szeretnénk használni, ami sokkal többet tud és amely segítségével mindenféle kábel nélkül, egyszerű SD kártya segítségével tudunk XJT és vevő firmwaret is frissíteni, valamint használni a számítógépünkön az OpenTX Companiont, akkor ezt az utat kell járni és mindhárom komponenst non-EU firmware-rel ellátni. 

Alább a források, amire szükségünk lehet:

Gyártói oldal a szükséges gyári EU és non-EU firmwareekhez, illetve ezek útmutatói

OpenTX weboldal, 2.x firmware letöltés

Videó, hogy az OpenTX-szel hogyan tudjuk frissíteni a belső XJT, illetve vevő firmware-ét.

Magyar nyelvű RC Modell forum Taranis topicja

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr818242582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

alho 2019.01.05. 18:44:41

Szia!
Picit elvesztem Taranis + és különböző vevőkkel. Lehet hozzád fordulni ilyen kérdésekkel?
köszonettel
süti beállítások módosítása