Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Az Acro repülési mód elsajátítása, egyszerűen, (nem csak) szimulátor segítségével

2016. január 05. - ZsoleszFPV

Nem kérdés, hogy quadkoptert vezetni hatékonyan, igazán csak Acro/Rate/Manual módban lehet. Ez az a mód, amikor a gép csak azt csinálja, amire a pilóta a vezérlő karokon keresztül utasítja. Nem egyensúlyozza ki magát, nem önállósodik, csakis a stickek utasítsait követi. Ez ugye merőben eltér attól a hobby koptereknél alkalmazott Self-Level, Attitude, Angle, stb. néven emlegetett repülési módtól, amikor a gép, ha nem kap folyamatos utasítást a pilótától, akkor automatikusan kegyensúlyozza magát és vízszintesbe áll. Ez utóbbi mód nagy hátránya, hogy a gép lényegében folyamaotsan a pilóta utasításai ellen dolgozik. Emellett a dőlés szöge korlátozva van, így akrobatikus manővereket egyáltalán nem lehet ebben a módban végrehajtani.

Azután tehát hogy valaki a legalapvetőbb irányítási műveleteket megtanulta, mindenkit bátorítok, hogy minél előbb igyekezzen elsajátítani a manuális módban történő irányítást (már, ha egy kicsit is komolyabban gondolja a miniquad, illetve FPV repülést). Ez elsőre egyáltalán nem egyszerű, de némi gyakorlással megtanulható és utána már nem is akar az ember másképp repülni.

Én annó a saját káromon tanultam meg manuális módban repülni és akkoriban még egészen minimális iránymutatás volt csak elérhető ehhez a neten, tehát kénytelen voltam sok mindenre magamtól rájönni. Ezt elég sok propeller és egyéb alkatrész bánta. Most viszont van egy nagyon jó hírem számotokra.

A quadversenyzés közösségben igen aktív Joshua Bardwell, vette a fáradtságot és összeállított egy YouTube lejátszási listát, amely egészen az alapoktól végigmegy a repülési manővereken és bemutatja, hogy milyen lépésekben érdemes elsajátítani ezt a repülési formát, illetve milyen gyakorlatokat érdemes végezni. A lejátszási lista jelenleg 20 videóból áll.

Ráadásul mindezt egy szimulátor segítségével teszi, így nagyon jól látni egyszerre, hogy mit csinál a karokkal és erre hogy reagál a gép.

A viedók nem csak a kezdőknek, hanem a haladóknak is tartogatnak nagyon hasznos technikai tippeket. Én magam is találtam több olyan gyakorlatot, amivel tudom fejleszteni a repülési technikámat.

Némi angoltudás szükséges hozzá, de hé, mihez nem kell ez ma már? :)

Szimulátorok

Ha már a szimulátorokról beszélünk, most, hogy leesett az első hó és igen barátságtalan -6 fok van odakint, az igazi repüléshez képest vonzó alternatívát jelenthetnek a szimulátorok. A repülni tanulás mellett ezek bizonyos manőverek, trükkök begyakorlását is lehetővé teszik anélkül, hogy akár csak egyetlen propellert is eltörnénk.

A szimulátorokat akkor tudjuk igazán hasznosan használni, ha a saját távirányítónkat tudjuk USB porton keresztül a számítógéphez csatlakoztatni. Az FrSky Taranis-szal ez biztosan működik. A neten találtok több videót arról, hogy miként kell egy új modellt beállítani, hogy jól működjön együtt a szimulátorokkal.

Jelenleg két jó szimulátor van, amelyet quadkopterekhez bizonyítottan lehet használni. Mindkettő működik Windows és Mac gépeken is.

FPV Freerider

Ez az elsőre egyszerű szimulátor kiváló platform a tanuláshoz. Amúgy sem drága (5 USD + Áfa), de még van is egy ingyenes kipróbálható próbaverziója. A próbaverzió ugyan csak egy pályát tartalmaz és egy igen gyengus hangolású quad van benne (kb. 3S, 2200 mAh akksi, 5030-as propokkal, ha engem kérdeztek), amin nem tudunk változtatni, de tanulásra, az alapvető manőverek gyakorlására kiválóan alkalmas.

A fizetős verzióban van 5 különböző terep és a quad repülési tulajdonságai is elég jól állíthatók, így erősen lehet közelíteni a valós gépek repülési tulajodnságaihoz. (4S, döntött kamera, feszesebb PID-ek, magasabb Rate-ek) Az FPV Freerider itt letölthető.

oh36zk.jpg

FPV Freerider - Car Park

ImmersionRC LiftOff

Az ImmersionRC, a Vortex quadok gyártója, szintén megbízást adott egy szimulátor kifejlesztésére. Ez a program lett a LiftOff, amely a Steamen keresztül érhető el és jelenleg még csak egy Early Access (azaz lényegében bétateszt) fázisban van. Ez azt jelenti, hogy az egyes funkciókat még folyamatosan csiszolgatják. Ennek ellenére már a teljes árért lehet megvásárolni, ami pedig 20 EUR. Cserébe a pályák és a gépek (természetsen Vortexek) grafikája nagyon igényes és a virtuális quadok hangolsában olyan profi pilóták működnek közre, mint BorisB. vagy Metalldanny. A virtuális quadunk szinte a valódiakhoz hasonlóan szabható testre, PID tuning, Expo, Rate beállítások mind megtalálhatók benne.

ss_29c4939197f9311351bd48c4e0fb57e56b9f4194_1920x1080.jpg

A LiftOff grafikájára biztosan nem lehet panasz

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr618242392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása