Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

MinimOSD Micro telepítése MW OSD firmware-rel

Re-build log 4./1

2015. október 15. - ZsoleszFPV

Az utolsó téma amivel a legutóbbi átépítése óta adós vagyok, az új OSD (Gy.k.: OSD=On Screen Display = képernyőn megjelenített kijelző) telepítése. Praktikus okokból ezt két részre szedem. Ebben az első részben az áttekintés és a firmware telepítése lesz a téma, a második részben pedig majd a hardveres csatlakoztatás és a konfigurálás.

A MinimOSD egy rendkívül sokoldalú, kicsi, könnyű, mégis olcsó OSD modul, amelyet akár önálló OSD-ként akár különböző forrásokból származó információk képernyőn történő megjelenítésére is használhatunk.

A MinimOSD-nek több verziója kering. Volt először a hagyományos, amely elsősorban a vezérlőről kapott jeleket tudta jól kezelni, de DIY hekkeléssel közvetlenül is tudot mérni analóg értékeket. Majd jött ennek a KV Team által kiegészített változata, amelyen már a NYÁK szélén kialakították a csatlakozásokat az olyan analog mérési pontoknak, mint akkumulátor-feszültség, áramerősség-mérő, illetve RSSI jel. Ez a kettő abban hasonlíttott egymásra, hogy mindekttőnek volt egy 5V-os és egy 12V-os fele, amelyet vagy össze lehetett kötni, vagy nem, de nagyon sokan panaszkodtak mágikus füst megjelenésére a különböző feszültségek miatt.

Majd valaki kitalálta, hogy mi a fenének a 12V-os tápmodul, amikor 5V-ról is tökéletesen megy a rendszer és megszületett a Micro MinimOSD, amely már a KV Team fejlesztéseit is magában foglalta. Egy igazán miniatűr modulról beszélünk, amely szinte semmi helyet nem foglal, mégis rengeteg funkciót tud nyújtani.

sku072110_6.jpg minimosd-2.jpg

 

 

 

 

ff91d877-b0a1-400c-ba82-df7285e15870.jpg

Balról jobbra: MinimOSD 1.x, MinimOSD /w KV Team Mod, MinimOSD Micro

E cikkben leírtak mindegyik verzióra használhatók, különbségek a fizikai csatlakoztatásban vannak. Fontos, hogy ha valaki a hagyományos MinimOSD-t (vagy annak a KV Mod változatát) használja, akkor forrassza össze a két oldalt összekötő jumpereket, így az egész lapkát 5V-tal táplálhatja. Eszébe se jusson senkinek 12V-ot kötni rá!

Az FPV repüléshez nem igazán van szükség komplex OSD-re, hiszen nincs se GPS, se iránytű. A műhorizont is inkább csak zavar, mint segít. Viszont nagyon jól jön a, stoperróra funkció mellett az akkumulátor-feszültség, illetve esetenként az áramerősség kijelzés, az RSSI jelerősség (megint csak Gy.k.: Lényegében az RC vevő által érzékelt távirányítási jelerősség) és az olyan riasztások mint az "Armed/Disarmed" státusz kijelzés, vagy alacsony akkufeszültség figyelmeztetés. Emellett nekem még tetszik a gázkar %-os állását kijelző funkció is. Mindezek egyéni ízlés szerint ki és be kapcsolhatók, illetve többféle kijelző-kiosztás is beállítható, amelyek között akár a távirányító egyik kapcsolójával is tudunk váltani.

Egy szó, mint száz, nagyon szuper kis dolog. Alább leírom, hogyan is kell ezt megvalósítani.

MinimOSD firmware flashelés

A MinimOSD többféle Firmware-t támogat. Vezérlőtől is függ, hogy melyik a legalkalmasabb, de most a CleanFlight-hoz (amely valahol MultiWii alapú), az MW-OSD (MultiWii-OSD) a legnépszerűbb. Én is ezzel használom.

Első lépés tehát a megfelelő Firmware feltöltése. A folyamat angolul elég részletesen le van írva itt. Szükséges hozzá:

Indítsuk el az Ardino IDE programot és nyissuk meg benne az MSOSD firmware-t (alapból egy Scarab OSD könyvtáron belül az MW-OSD könyvtárban keressük az azonos nevű, .ino kiterjesztésű filet).

Az így megnyitott file-ban menjünk a Confg.h fülre kattintva kicsit bele kell nyúlni a dolgokba. Egy csomó dolgot találunk, amelyek úgymond kommentben vannak, azaz van előttük egy //. A ránk vonatkozó beállítások elől ki kell venni a kommentet és ha nem az az alapbeállítás, akkor pedig a másik sor elé be kell tenni ugyanúgy a két // jelet.

screen_shot_2015-10-15_at_21_58_22.png

Amit én változtattam (vagy legalább is fontos, hogy így legyen):

  • OSD Hardware setting: #define WHITESPYMICRO (ez a Micro MinimOSD)
  • Controller software: #define CLEANFLIGHT
  • Aircraft Type: #define ROTORCRAFT

A többi maradhat alapbeállításon, de nyugodtan végig lehet pörgetni a sorokat, hátha valaki még talál valami érdekesset.

Utána ezt érdemes elmenteni. Majd jöhet a MinimOSD csatlakoztatása az FTDI adapteren keresztül. (Ehhez persze előbb fel kell forrasztani a tüskéket a MinimOSD Microra.) 5 tüske kell: +5V, Gnd, Tx, Rx, DTR.

A csatlakoztatáshoz az Arduino IDE-ben a Tools menüben be kell állítani a következőket:

  • Board: Arduino Pro or Pro Mini
  • Processor: Atmega328 (5V, 16MHz)
  • Programmer: USBasp
  • Port: az a soros port, amire az FTDI csatlakozik

screen_shot_2015-10-15_at_22_01_15.png

A Micro MinimOSD egyetlen hátránya, hogy olyan pici, hogy nem férnek rá feliratok, így jó, ha kéznél van az alábbi ábra, hogy tudjuk, mit hova kell kötni:

layoutv2.jpg

forrás: buzzhobbies.com.au

És mindez így néz ki a gyakorlatban.

img_6550.jpg

MinimOSD Micro csatlakoztatva az FTDI USB programozóhoz

Ha ez megvan, akkor már csak annyi dolgunk van, hogy a kisablak (amiben a firmware-t konfiguráltuk) bal felső sorkában rákattintunk az Upload nyílra. Ha sikeres a feltöltés (alul végigért a zöld csík), akkor máris fent van a firmware. Kiléphetünk az Arduino IDE-ből és jöhet a konfigurálás az MW OSD GUI-val.

További hasznos források:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr957968954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antaljani 2016.03.06. 12:33:00

Hello Mester! Nolan salami gond lehet. Az van, hogy vettem egy sime MinimOSD-t, az 1.x-es verziót. Mac-et használok, ahogyan Te is. Összekötöttem FTDI-vel, az Arduino fordító látta is a soros portot. Lefordítottam a szoftvert, de feltölteni már nem töltötte fel, azt mondta, hogy 10 próbálkozás után feladja, mert nem válaszol neki a hardver. Gondoltam sikerült vennem egy nem működőt, ugyanis a TX-RX vezetékek felcserélése után is ez volt a helyzet. Sőt, mi több, egy idő után már hiába dugtam az USB-be a cuccot, már a soros port sem látszott, akár mit csináltam.
Ezután vettem egy Micro MinimOSD-t, amivel pontosan ugyanezt az utat jártam végig. Egyiket sem tudom működésre bízni, nem kommunikál a fordítóval, akár mit csinálok és pár perc próbálkozás után már a soros port sem látszik a gépen. Elfogytak az ötelteim. Neked van? Mi a fenét csináljak, hogy végre valamelyik működő képes legyen? Az OS X-el van gond? Vagy a driver-rel? (feltelepítettem...) Nincs ötletem, segíts lécci...

ZsoleszFPV 2016.03.08. 23:56:15

@antaljani: Az Aurdino programban a Tools menüben ezeket a beállításokat biztosan ellenőrizted?:
Board: Arduino Pro or Pro Mini
Processor: Atmega328 (5V, 16MHz)
Programmer: USBasp
Port: az a soros port, amire az FTDI csatlakozik

Valamint: bekötötted mind az 5 tüskét (GND, +5V, TX, RX, DTR)? A DTR-t is? Az FTDI TX tüske a MinimOSD RX-ére megy és fordítva?

OS X driver tekintetében szerintem csak a Silabs VCP driver kellhet, amelyből érdemes feltenni a legfrissebbet: www.silabs.com/Support%20Documents/Software/Mac_OSX_VCP_Driver.zip

Más ötletem elsőre nincs. Drukkolok!

Krisztián Ambrus 2016.04.25. 21:47:16

HAli! Ezzel az FTDI adapterrel esetleg esc-t is lehet programozni-?

ZsoleszFPV 2016.04.25. 23:02:05

@Krisztián Ambrus: Az az ESC-től is függ. Nyilván csak olyan jöhet szóba, amin van bootloader (tehát a szervocsatlakozón keresztül programozod). Silabs chipeseket egy kis kiegészítővel lehet (ezt már próbáltam). Atmelest nem tudom, még nem próbáltam, de van rá esély. Az Arudinot viszont ez az FTDI nem helyettesíti. De egyébként ilyen FTDI sokmindenhez kellhet (MinimOSD, Flight Controller), tehát érdemes egyet beszerezni pár dollárért.

vzol343 2016.05.07. 20:07:14

Szia,
Librepilot-hoz milyen FC-típust kell választani?

ZsoleszFPV 2016.05.07. 21:52:04

@vzol343: A LiberPilotot abszolút nem ismerem. De az elődjéhez, az OpenPilothoz volt szerencsém. Úgy tudom, az általam fent leírt MW-OSD (Scarab OSD) firmware nem támogatta azt a szoftvert. Létezett viszont egy olyan Firmware a MinimOSD-hez, amit kimonodttan az OpenPilothoz írtak. Hogy ezt vajon továbbvitték-e a LibrePilot felé, illetve, hogy esetleg alapból kompatibilis-e vele, azt nem tudom. Keress rá a neten! Sajnos többet most én sem tudok róla mondani.

vzol343 2016.05.07. 22:09:22

köszi. találtam hozzávalót, MinOPOSD de hányingerem van tőle :D
Amúgy az osd-nek mindegy volt, hogy open vagy librepilot.

Tamas Landa 2016.09.16. 20:47:45

"Az FPV repüléshez nem igazán van szükség komplex OSD-re, hiszen nincs se GPS, se iránytű."
Ez csak a racer fpv re igaz pontositanék:) A gps es fpv repulesnek elengedhetelen resze.
A cikk azonban nagyon jo Grat!

szabyc3 2017.02.14. 08:32:40

Sziasztok!
Van egy kis problémám, rendeltem egy miniosd-t CC3D vezérlőhöz programozóval együtt.
A PC-vel szépen kommunikál, be tudtam programozni de semmi képet nem ad, egyáltalán semmit. No signal van a monitoron, ha direktbe összekötöm a kamerát az adóval, akkor pedig van kép.

Így kötöttem össze, a netes leírások alapján, szerintem jól, a kamera fele elmegy a 12V, azt lemértem:
www.dropbox.com/sh/5s7l9szqruggbm6/AACo2HZwMoUPfiP8YMIgLBQVa?dl=0
Valakinek ötlet? Mit próbáljak meg?

Köszi!

ZsoleszFPV 2017.02.14. 15:27:30

@szabyc3: Ránézésre jónak tűnik, de a képekről nem látom potnosan, hogy mi a hibajelenség.
1. Ha csak a "hangyák háborúja" jelenik meg a monitoron, akkor a VTx nem kap semmi jelet, azaz valahol a MinimOSD-nél van a hiba.
2. Ha fekete kép van a monitoron, akkor az OSD jó, de a kamerától nem megy el a jel az OSD-be.
3. Ha pedig van kép, csak a "No Signal" felirat villog, akkor az FC és az OSD közötti UART kommunikációval van gond.

A kamera egyébként bírja a 12V-ot? Vannak csak 5V-ot kamerák is.
Az OSD úgy látom kap 5V-ot az FC-ről, hiszen villognak a LED-ek, de azért erre is érdemes lehet rámérni.
Egyébként pedig a fenti 1-3 pont alapján a gyanús vezetékeket, forrasztásokat érdemes átnézni. Nincs-e véletlenül egy szakadás, vagy rövidzár valahol. Elsőre ennyi ötletem van.

szabyc3 2017.02.14. 15:41:15

Köszi a választ!
Teljes hangyafoci van. Ha kihagyom az OSD-t (az OSD-re menő csatlakozókat kötöm össze, tehát a forrasztási gond elvileg kijönne), akkor van kép rendesen. A kamera 12V-os eddig OSD nélkül direktben használtam.
Ezek alapján akkor az OSD lehet a gond? A zöld jel a panelen először kb.20-30mp-ig gyorsan villog, aztán folyamatosan világít, ez normális? Lehet esetleg valami konfigurálási gond?
süti beállítások módosítása