Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Az Alien 5" vázról bővebben

2015. december 23. - ZsoleszFPV

Kis szünet után visszatérek és folytatom, illetve elkezdem, amit korábban megígértem. Mégpeidig az új ImpulseRC Aline 5"-os vázra épült kopterem bemutatásával.

Mivel tudtommal én vagyok/voltam az első, aki ilyen vázat vett és épített Magyarországon, kicsit találn felelősségem is, hogy egy magyar nyelvű összefoglalóban bemutassam ezt a műremeket.

Elöljáróban annyit még elmondnák, hogy mielőtt ezt a koptert megépítettem, illetve megrendeltem az alkatrészeket, rengeteget olvasgattam, kutakodtam a témában. Talán ennek is köszönhető, hogy egy olyan építést sikerült kivitelezni, amire igazán büszke vagyok. Rendkívül letisztult, sallangmentes lett ez a konfig. A felkészülés mellett persze ez nagy részben a váz rendkívül átgondolt kialakításának köszöhető.

img_6675.jpg

ImpulseRC Alien 5" vázra épült FPV versenykopterem

Egy kis történelem

Az Alien vázak az ImpulseRC ausztrál cég fejlesztései és termékei. Mind a váz, mind pedig maga az ImpulseRC vadonatújak. Az impulseRC egyik alapítója, Soma, a freestyle X-Quadosok körében istenített WarpQuqad tervezője. Már az a design is nagyon jól sikerült. Az FPV rendszerek elmúlt évben történ előretörésével úgy döntöttek, hogy ezt a tudást egy új FPV versenyváz megalkotására is felhasználják. Kb. ekkor jött létre az ImpulseRC, valamikor 2015 nyarán. Már ekkor bejelentették az Alien vázakat, amelyeket aztán valamikor szeptember végén kezdtek szállítani. A várakozására jellemző, hogy előrendelésben közel 1000 darabot eladtak az Alien vázak különféle méreteiből, annak ellenére, hogy az áruk nem kimondottan olcsó (az 5"-so váz ára 149 USD).

Amellett, hogy az ImpulseRC-s srácok maguk is aktívan repülnek quadokkal, nagyon okos ötlet volt tőlük, hogy a fejlesztésbe a világ legjobb pilotáit is bevonták konzulensként. Nyilván elég sokat dobott az ismertségen, hogy a nyáron megrendezésre került Drone Nationals versenyen Chad Nowak (a.k.a. FinalGlideAUS) mindkét számot Alien váz prototípussal nyerte (5" és 6"). Aztán hamar eljutottak ezek a vázak Mr. Steelehez, Skitzohoz és a többi nagymenőhöz is.

Az eredmény, talán a jelenleg kapható legprofibb FPV quadkopter váz.

_dsc2169_zpsuwguf6nq_jpg_original.jpeg

A vázról általánosságban...

...elmondható, hogy rendkívül magas anyagminőségben készül el. A karbonszálas anyagok mindenhol kiválóan el vannak dolgozva, nincsenek látható sorlyák, minden furat precíz és a helyén van. Látható, hogy ez nem kínai QC, hanem az ausztrál srácok saját maguk néztek át minden egyes darabot. A vázhoz kapott kiegészítők, aluminíum csavarok, műanyag távtartók is minden kiváló minőségűek. Ja és király a lila színűk is. :)

Az Alien váz 3 méretben készül, amit 4", 5" és 6" jelzéssel láttak el, attól függően, hogy milyen méretű propellerekhez tervezték őket. A vázak MTM átló méretei, 185 mm, 225 mm, illetve 265 mm.

Amikor a magas árról beszélnek sokan, egy dolgot elfelejtenek: Az Alien esetében nem egy üres vázat, hanem egy váz-készletet kapunk, amiben tényleg minden benne van, ami kellhet. Az összes csavar, XT60-as csatlakozó, PDB, műanyag stand-off-ok az FC és a VTX rögzítéséhez, állítható döntésű kamera-foglalat, LiPo akksi csúszását megakadályozó öntapadós gumi és a vevő antennáját beburkoló műanyagcső is. A csavarokból tipikusan van tartalék is. Sőt a fő rögzítő csavarokból az alumínium csavarok mellett van acél kivitel is, ha valaki úgy érzi, hogy kemény sorsa lesz a váznak. De ami a legdurvább, hogy a vázhoz jött még két tűreszelő is, amellyel a karbon váz végső simítását lehet elvégezni.

img_6618_1.jpg

Ezt mind megkapjuk 149 USD-ért (plusz egy kis szállítási költség)

Én, mivel még az első batch-ben rendeltem, kaptam egy ajándék felső lapot is, amelyen kicsit mások a kivágások és a HD kamera rögzítését könnyebbé teszi.

Szóval, ha összeadjuk ezeket az 1-5 dolláros apróságokat, amelyeket az olcsóbb vázakhoz külön-külön kell megvenni, már nem is lesz olyan óriási a különbség.

Az egész vázon én két apró "kellemetlenséget" fedeztem fel:

  1. Az FC-hez adott műanyag standoffnak kicsit hosszú a menete, így, ha teljesen rátekerjük az anya-standoffot, akkor sem szorítja meg az FC-t. Mondjuk ezt egy sniccerrel pont 1 perc alatt orvosoltam.
  2. A VTX tartó lapoh rögzítéséhez is alumínium önzárós anyákat adtak, amelyeket a műanyag stand-off menetére kellene rácsavarni. Ez ez az önzáró gumi olyan erős, hogy elnyalja a műanyag menetet. Ehhez inkább egy M3-as műanyag anya kellene. Általában egyébként ez is van mindenkinél otthon, szóval ez sem kritikus.

Tervezési alapelvek

  • Központba helyezett súlypont, X-szerű kialakítás
  • Legmagasabb minőségiű anyagok
  • Strapabíróság (4mm-es karok)
  • Jól nézzen ki, de nagyon (lila csavarok)
  • Dönthető kamera, és HD kamera rögzítési alapelv.
  • Teljesen komplett csomag
  • És mindezekhez nagyon profi customer service.

Központi rész

 Az Alien vázak kialakítása X alakú és ebben eltér az utóbbi időben népszerű H alakú vázaktól (BlackOut MIni, QAV250 és persze a ZMR). Bár nem teljesen szimetrikus X, mégis a karok a váz tökéletes geometriai közepén érnek össze. A másik, ami a kicsomagolás után feltűnt, hogy a központi test nagyon vékony. Először azt hittem, tévedésből a 4"-os Alien alaplapját rakták a csomagba, de nem, ez tényleg ilyen kicsi. Az alaplap és a fedőlap 1,5 mm-es karbonból készültek, hogy a súlyt így is csökkentsék. Az első tapasztaltok azt mutatják, hogy az alaplapnál ez egy kicsit kevés lehet, ezért a gyártó már hamarosan ki is hozza a 2mm-es verziót is. (A 6"-os Aliennek alapból 2mm-es az alaplapja).

img_6649.jpg

impulserc_alien_arm_strengthen_junction.jpg

A karokat, amelyet tökéletsen illeszkednek középen, a PDB fogja össze, ami maga is nagyon profi darab. A PDB felett kerül elhelyezésre az FC és afelett pedig van egy tartó lap a VTX-nek. Így lényegében minden nehezebb elem teljesen középre kerül. Elöl csak a kamera van, amit a hátra helyezett vevő egység tökéletesen kiegyensúlyoz. Az esetleges minimális eltérést a váz tetején elhelyezett akksi pozíciójával lehet korrigálni.

img_6648.jpg

A végeredmény egy nagyon tökéletesen kiegyensúlyozott, X profilú váz. És ez a repülési tulajdonságaiban is azonnal meglátszik.

Karok

A tervezők pontosan tudták, hogy a miniquadok legtöbb igénybevételnek kitett elemei a karok. Ezért azzal aztán nem vicceltek. A karok 4 mm-es tömör karbonszálas anyagből készültek. Nincsenek ratjuk könnyítések, felesleges kivágások, csak a rögzítésekhez használatos lyukak. Nagyon strapabíró darabok, nem kell őket gyakran cserélni, az biztos.

img_6621.jpg

Balra az Emax NightHawk Pro 250 3mm-es karja vs. Jobbra az Alien 5" 4mm-es karja. Azt hiszem látszik a különbség

A PDB

Az Alien egy beépített áramelosztó lappal rendelkezik. A nyák - amely igen mutatós piros színt kapott - masszív, vastag anyagból készült, amelyben nagyon vastag réz vezetőfelületek kerültek beépíésre. Ezt az aranyozott csatlakozók forrasztásánál vesszük észre, mert olyan jól elvezeti a réz a hőt, hogy egy jó nagy pákával kell rámenni, ha meg akarjuk olvasztani az ónt.

A PDB-n egyébként minden fontos dolgonak megvan a kiállása. Az akksi csatlakozót a gyártó magába a PDB-be javasolja beépíteni, de én több tapasztalt versenyző javaslatára egy rövid vezetékre helyeztem, ami némi rugalmasságot ad neki, ha az akksi ki akarja tépni.

img_6643.jpg

Nagy okosság, hogy, ha a gyártó útmutatása alapján a ponttal jelölt csatlakozókat vesszük pozitívnak, akkor a PDB alja negatív (föld) lesz, azaz, ha véletlenül megsérül a lakkozás és találkozik a karbonszálas vázzal, akkor sincs semmi gond. (gy.k. a váz alapvetően föld referenciapontnak tekinthető).

Kamera foglalat

Az ImpulseRC-s srácok jó érzékkel látták meg, hogy a boardkamera rögzítése mindenkinek gondot okoz. Főleg, hogy dönteni kellene és időnként változtatni kell a döntés szögét. Ezért megnézték a piacon most kapható egyik legjobb kamerát, a Surveilzone HS1177-est és terveztek körő egy olyan foglalatot, amely a váz integrális részté képezi, tökéletesen illeszkedik a kamerához, 0-35 fokos döntést tesz lehetővő, úgy, hogy a váz nem lóg bele a látómezőbe és nem mellesleg, nagyon jól néz ki.

cam_tilt_stack_zpsekjjrpbd_jpg_original.jpeg

A kamera két csavar lazításával, 5 fokos lépésekben állítható 0-35 fok között. De, ki akarna 0 fokot egy Alien vázon? :))) 

Antenna rögzítések

Kitalálták az antennák helyét is. Bár tőlem többen kérdezték, hogy nem zavarja-e az 5.8 GHz-es videoadó a 2.4 GHz-es vevőt, de eddig még semmilyen gondot nem tapasztaltam. Mindkét antenna hátul kapott helyett. A VTx-nek kialakították a kis pigtailen keresztüli csatlakoztatás lehetőségét, így nem a VTx-ről fog leszakadni az antenna egy ütközésnél. Nekem konkrétan még egyszer sem szakadt le, pedig volt már egy-két meredek esésem. A vevő antennái is hátul, a megfelelő, egymáshoz képest 90 fokos szögben kaptak helyet. A váz tetejére rászerelendő, az Alien királynő fejére hasonlító elem pedig olyan módon feszíti őket, hogy nem tudnak kiesni. Elpattani mondjuk annál inkább, sajnos nekem már mindkettő eltört, mondjuk jó nagyot kaptak.

Összegzés

Az Alien váz valószínűleg az egyik legjobb most kapható váz a piacon. Legyen szó a 4, 5 vagy 6"-os változatról. Kiváló minőség, átgondolt tervezés, teljesen komplett csomag. Ha valaki rá tudja szánni azt a kis pluszt (és itt nem 100 dollárról beszélünk, hanem maximum 50-ről, tekintve, hogy mennyi mindent kapunk a csomagban), akkor én csak melegen ajánlai tudom.

Az egész váz és minden tartozék nagyon átgondoltan van kitalálva. Például a tetőlap rögzítő M3-as csavarok közül a 4 középső lekerekített, laposabb fejű, gondolva arra, hogy a LiPo akksi tipikusan oda kerül rögzítésre és nehogy beleakadjon, vagy kárt okozzon benne. De az építés alatt számos ilyen kis apróságba botlottam, ami jelentősen megkönnyítette az építést. Azt gondolom, ezek azok a kis finomságok, amit egy kínai ZMR-féle vázban soha nem fogunk megtalálni.

Mindez párosul egy nagyon profi ügyfélkezeléssel az ImpulseRC részéről. A dolog érdekessége, hogy az Alien-ek körüli élet a RCGroups forumon zajlik. Ott található meg minden információ a vázakról és építésükről. Egy nagyon erős közösség állt össze az ImpulseRC körül, akik segítik egymást. A vázak tervezői és az ImpulseRC munkatársai aktívan ott vannak a fórumon, igyekeznek minden kérésére, kérdésre válaszolni és megfellő tájékoztatást adni mindenről.

A rendelésnél a fiúk azonnal reagáltak az extra kérésemre és nagyon ko-operatívak voltak, hogy a kérésemnek megfellő papírok kerüljenek a csomag mellé. A szállítás sajnos nem a legolcsóbb, cserébe trackelt futáros szállítás, úgyhogy talán 10 nap alatt itt volt a cucc Ausztráliából.

Források és további információk:

ImpulseRC hivatalos weboldal

Alien minisite

RC Groups ImpulseRC - Alien FPV Frame fórum

ImpulseRC YouTube csatorna az építési videókkal (nagyon profik, szerintem)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr1008179990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása