Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Komplett FPV Racerek egyben, repülésre készen

Első rész

2015. szeptember 02. - ZsoleszFPV

Oké. Belátom, egy fajta mazochizmus kell ahhoz, hogy az ember nekiálljon és hónapokat szívjon egy quadkopter építésével, hogy aztán ne is tudjon annyit repülni, mint amennyit szeretne. Mégis, vagyunk páran, akiknek az állandó tanulás, a menet közbeni kis sikerek is már önmagukban is nagy örömet tudnak okozni. Arról nem is beszélve, hogy a repülések közbeni meghibásodások, törések javításához is jól jön a szaktudás, amit az építés során szereztünk.

De mi van, ha szívesen kipróbánád ezt a hobbyt, mert látod a lazítós videókat, de nem akarsz/tudsz heteket, hónapokat rászánni egy egyedi gép összerakására?

Ebben az esetben két (és fél) választásod van:

1. Veszel egy már kész, repülő gépet valakitől, aki megépítette és éppen lecserélné

1.5 Megbeszéled valakivel, aki elég pervez, hogy ezt élvezze, hogy építsen neked egy gépet, Te pedig kifizeted a költségeket. (Megfelelő ajánlat esetén én magam is elgondolkoznék rajta).

2. Megpróbálsz a piacon venni egy gyárilag összeszerelt és menetkész gépet. A mai bejegyzés erről az utóbbi lehetőségről fog szólni. (Közben a cikk olyan hosszú lett, hogy két részre bontottam. Ez az első)

Piaci kínálat

Egy laikus számára már önmagában nehéz lehet eligazodni a piaci ajánlatok között. Még, ha sikerül is odáig eljutni, hogy kiszűrje a játék és hobby műanyag gépeket, illetve a jóval drágább, kimondottan kamerázásra szánt cuccokat és tudja, hogy a 250 (210-280) kateógóriában kell keresgélni, akkor sincs könnyű dolga. RTF, ARF, BNF meg még ki tudja milyen jelzéssel ellátott csomagok vannak, amelyek között vannak, amelyek csak egy alkatrészkupacot takarnak, amivel majdnem annyi gond van, mintha magunk akarnánk építeni, van olyan, ami össze van rakva, de persze hiányzi belőle néhány (ámde nagyon fontos és drága) komponens, illetve elvétve találni ténylegesn komplett cuccokat.

Én - a teljesség igénye nélkül - most 3 olyan csomagot látok a piacon, amit érdemes megfontolni, ha nem akarunk építeni, csak egyből repülni. Ez a Walkera Runner 250-ese, a HeliPal Storm Racing Drone-ja és az ImmersionRC Vortex-e.

Walkera Runner 250

A Walkera név ismert lehet a játék kategóriából, azonban most kísérletet tettek arra, hogy egy komplett FPV racert építsenek és kínáljanak elfogadható komplett áron. A Banggood.com-on több verzióban kínálják, 267 - 776 USD közötti áron. A leginkább a miáltalunk keresett konfiguráció 313 USD. Ennél a 776 dolláros csak annyival több, hogy egy FPV szemöveg is benne van. De könyöröm, amikor 375 (oké +35 dollár vevőegység) dollárért a piacvezető FatShark Dominator V2-esét is meg lehet venni, miért vennénk egy noname kínai szemüveget?

Szóval a 313 dolláros konfigurációban tényleg minden benne van, váz, motorok, vezérlő, ESC és FPV kamera, valamint videóadó. Ami általában máshol kimarad, ebben a szettben van távirányító adó és vevő, valamint akkumulátor, töltő és egy adag propeller is. Ezen kívül még pár LED-edl és OSD modullal is el van látva.

A komplettség tekintetében tehát ez a szett 5-ös, hiszen tényleg még az is tud vele azonnal repülni, akinek az égvilágon semmije nincs ehhez otthon.

Nézzük a minőséget - és itt nagyban támaszkodok Bruce tesztjére, amit a YouTube csatornáján pulbikált!

  • A váz egy kívül carbon, belül üvegszálas konstrukció. A főlapok nagyon vékonyak, komoly esély van rá, hogy pár komolyabb esés után eltörnek. A tartalékalkatrészek pedig elég drágák.
  • A rendszer vezérlője egy Multiwii alapú egyedi fejlesztésű lapka. Egyáltalán nem iparági szabvány és valószínűleg korlátozottan/egyáltalán nem lehet konfigurálni.
  • Az ESC-k meghatározhatatlan típusuak és állítólag elég rosszul kalibráltak. Szintén nem valószínű, hogy lehetne őket később frissíteni.
  • A motorok állítólag rendben vannak. Propellerből azonban egy szett édeskevés. Ráadásul nem a standard felrögzítési módszert alkalmazzák, azaz a megszokott GemFan, vagy Surveillzone, vagy HQ propok rögzítése már hekkelést igényel.
  • Az OSD lassú és elég haszontalan.
  • A rendszer egy viszonylag szabvány kamerával jön ami egész jó képet ad, a videó jeladó is rendben van, de az antenna nagyon silány, így alig 100-200 méter távolságot tud áthidalni.
  • Az akksi 3S, kb. 2200 mAh, ami O.K. a hozzá adott töltő gyengus, legalább 1,5-2 óra lesz vele feltölteni a gyári akksit, amivel viszont kb. 10 percet lehet egyszerre repkedni.
  • A gyári Devo 7 távirányító megfelelő, de ez sem egy nagy minőség.

Összegzés: Ez egy kicsit komolyabb játék, de mégis játék. Ezzel a géppen FPV versenyezni, vagy akár csak arra gyakorolni nem igazán lehet, mert ketté fog törni. A feljavítása, módosítása sem egyszerű, mivel nem szabvány alkatrészeket használ.

Én ezt jó szívvel nem tudom ajánlani, mert bár olcsó(nak tűnik), ezt a cuccot pár hét repkedés/szenvedés után az ember bedobja a sufniba és soha nem fogja többet használni. Aki nem hiszi, nézze meg ezt a videót:

Storme Racing Drone 280

Az "Alien" becenévre is hallgató Storme Racing Drone 280-ast a Helipal.com rakta össze és 500 dollárért már vihető is. A gépnek egy egészen egyedi megjelenést ad a műanyag burkolat, ami nyers vázat és a belső komponenseket takarja. Egyúttal szerintem ez a legsérülékenyebb része is, mert ez biztosan törni, vagy legalább is leszakdani fog az ütközések alatt. De nézzük a többit.

  • A váz egy elég jól bevállt EMAX Nighthawk 280-as, az általam is haszhnált nagytestvére. Az nem derül ki a leírásból, hogy ez a szénszálas, vagy a sima üvegszálas verzió, de attól még ez egy stabil, jó váz, még ha egy kicsit furcsán is szerelik rá az alkatrészeket.
  • A vezérlőt ugyanis nem bent a gép közepén, hanem a tetején helyezték el, hogy az akksinak legyen hely bent. A vezérlő viszont a piacon az egyik jól elfogadott CC3D vezérlő, OpenPilot szoftverrel, ami szerintem a kezdők számára is a legkönnyebben megemészthető, mindez gyárilag beparaméterezve, 6 repülési móddal, ami jelentősen megkönnyíti a tanulást.
  • Az ESC-k is iparági szabványnak tűnnek, ráadásul, mivel 4S akksira is fel van készítve a gép, legalább 18A-sok. Az mondjuk nem szimpatikus, hogy mindenféle borítás nélkül kint vannak a karokon, de ez elég egyszerűen orvosolható még egy laikus számára is.
  • motorok 2204-2300KV motorok, szerintem ez is EMAX, amit átmárkáztak
  • 3 szett propeller jár hozzá gyárilag, szabvány 6045-ösök, ami 3S-sel egy kicsit sok lesz, de a 4S akksival pörögni fog a gép rendesen.
  • 700 TVL kamera, 110 fokos látószöggel, ami király, valamint egy VTX, amihez viszont csak sima dipole botantenna jár. Kezdésnek egyébként tökéletes, de ha az általk ígért 300 (vagy inkább 200) méter közvetítési távolság kezd kevés lenni, akkor könnyedén cserélhető a CP antennára. Cserébe viszont a lenti Unboxing videóból úgy tűnik, hogy egy videó-vevőt is adnak hozzá, ami jó dolog, mert akkor már tényleg csak egy bármilyen kis monitor kell az első FPV repülésekhez.
  • OSD nincs.
  • A távvezérlő egy 9 csatornás 2.4 GHz-es egység. Alap, de a célnak megfelelőnek tűnik. Természetesen a hozzá tartozó vevő egység is a gépben van.
  • 4S 1800 mAh akksi, ami 35C-s, tehát határozottan jó kezdésnek. Standard XT60-as csatlakozóval. Szóval bármikor lehet több akksit venni akárhonnan. Ráadásul még egy kis alacsonfeszültség-riasztót is adnak hozzá. A töltő viszont itt is elég alap. Ha rákap az ember az ízére, akkor venni kell egy rendes töltőt.
  • Ráadásnak még néhány párdolláros, ámda nagyon hasznos és szükséges szerszám is a csomag részét képezi.

Összegzés. A Walkerához hasonlóan ez is egy teljesen komplett csomag, minden benne van. Ez egy elég jól átgondolt, szabvány iparági komponensekből épített, abszolut repképes és alap FPV versenyre alkalmas gép. A színes burkolat ne bolondítson meg senkit, szerintem az max. két hét múlva le fog kerülni a gépről. Azonban itt bármi meghibásodik biztosan cserélhető. Ha pedig az ember ráharap az ízére, akkor bármikor tovább tunningolható, frissíthető (vezérlő szoftver, ESC szoftver, más fajta propellerek, akksik, stb.).

Erről a gépről reviewt nem találtam, de itt egy unboxing videó:

Ezt a rendszert aboszolút tudom ajánlani azoknak, akik minimális energiabefekteéssel szeretnének megismerkedni az FPV-zéssel. Ez már nem játék (főleg 4S akksival), menni fog, mint a golyó, ezért megfelelő elővigyázatossággal kell használni (lakásban TILOS!!!!)

A második részbe az ImmersionRC Vortexről lesz szó, valamint a végítéletről a 3 modell között. Coming soon...

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr277747122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atis P. 2015.09.03. 06:35:56

Szia!
Nemrég belefutottam én is egy komplett csomagba de ez inkább egy összeválogatás szerintem: ebay.to/1NbLijL
Végülis hasonlít az Alienre, bár a minősége szerintem gyengébb. Árban viszont feleannyi.
Mi a véleményed erről?

ZsoleszFPV 2015.09.03. 13:18:17

@Atis P.: Ránéztem. Ez semmi más, mint a piacon lévő olcsó alkatrészek összeválogátása, hogy csomagban tudják eladni. ZMR250 váz (sőt még talán annak is a klónja), egyszerű FPV szett, egyszerű ESC-k. Egyébként benne van minden ami kell. De ezt ugyanúgy meg kell építeni, forrasztani kell, esetleg flashelni kell, fel kell paraméterezni, stb. Biztos vagyok benne, hogy nem jön hozzá részletes összeszerelési útmutató. Ugyanúgy fel kell szívni a tudást. És ha már felszívod a tudást, akkor miért ne válogasd te magadnak össze a cuccokat? Szerintem az ilyen szettekről is írtam a "Mennyi az annyi" című bejegyzésben, ez inkább oda tartozik.
A bejegyzésem pont az olyan gépekről igyekezett megemlékezni, amikkel az égvilágon semmi gond nincs, csak ki kell bontani és elkezdeni repülni. Aztán, ha az ember megszereti, akkor előbb-utóbb úgy is meg kell tanulni a részleteket is, de ezen a módon már azelőtt el lehet kezdeni élvezni a repülést, hogy nagyon sok órát és munkát beleölne előzetesen.
süti beállítások módosítása