Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Én és a Drónok (multikopterek)

2015. április 06. - ZsoleszFPV

Egy ideje már, hogy érdeklődéssel figyelem a rekreációs célú drónok, illetve multikopterek fejlődését. Eddig azonban nem jutottam odáig, hogy ki is próbáljam ezt a hobbit. Most azonban úgy alakult, hogy barátaimtól ajándékba kaptam egy JJRC H8C kis quadkoptert, ami a ugyan még a játék kategória, de abból azért már a komolyabb fajta.

Nagyon bejött a dolog és miközben az Interneten kutatgattam különféle tippek és repülési technikák iránt, ráakadtam az FPV mini drónok világára és szinte azonnal elhatároztam, hogy ezt mindenképpen ki akarom próbálni.

Az FPV, azaz First-Person-View (belső nézetes repülés) a quadkopterek olyan fajtája, amelynél a modell elejére szerelt kamera által közvetített élő képét nézve távirányítással irányítják a koptert és így nagy sebességű manővereket, illetve akrobatikus repülést hajtanak végre. Ennek egy minősített esete az FPV Racing (azaz FPV versenyzés), amikor egy előre épített akadály-pályán több multikopter versenyez egymással.

qav250-carbin-fiber-edition.jpg

Az egész egy kicsit a belső nézete videojátékokhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy itt egy ütközésnek valós következményei (és ára) vannak. Aki kíváncsi arra, hogy hogy néz ki egy ilyen repülés, a YouTube-on számtalan videót talál, ha beírja a keresőbe, hogy FPV drone racing. Példának itt van egy.

Ez a fajta repülés merőben eltér a mostanában nagy publicitás kapó légi filmezésre, esetleg megfigyelésre használt civil drónoktól, amelyek többségében erőteljes GPS támogatással a lassabb, de pontos, precíz repülésre készültek. Az FPV versenygépek ezzel ellentétben kicsi, de erős, vad gépek, amelyekkel egészen őrült dolgokat lehet művelni egy gyakorlott pilótának.

Az FPV racing a quadcopter építésekhez használt alkatrészek elmúlt években tapasztalt rohamos technológia fejlődésének - na és persze az árák jelentős csökkenésének - köszönhetően robbanásszerű terjedésnek indult az elmúlt egy-két évben, különösen, hogy a korábban használt QAV 400-as kategória (kb. 400 mm átmérőjű kopterek) mellett bejött a QAV 250 (kb. 250 mm átmérő, motortól-motorig) kategória is. Ez a kategória, már tényleg elérhetővé teszi az átlagemberek számára is egy saját quadcopter megvásárlását, illetve megépítését.

Az elhatározásomat aztán tettek követték, de hamar rá kellett jönnöm, hogy ezért ez még egy elég DIY (do-it-yourself, csináld magad) világ, így első lépésként rengeteg dolgot kellett/kell megtanulnom. Úgy érzem, hogy olyan tudást sikerült felszívnom, amelyet a további posztjaimban érdemes megosztanom másokkal is, akik esetleg szintén érdeklődnek ez iránt a hobby (vagy új technikai sport?) iránt.

A következő bejegyzésben a kezdetekről, vagy inkább kezdeti nehézségekről, lesz szó...

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr527348944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása