Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Rate Mode - Haldó pálya

2015. június 14. - ZsoleszFPV

Miután kezdtem hozzászokni a repüléshez a géppel. Gondoltam belekóstolok, hogy milyen is az a Rate Mode. A Rate vagy Manual vagy Acro mód - attól függően milyen vezérlőt és terminológiát használunk - során kiiktatjuk a repülésvezérlő automata stabilizáló mechanizmusát, amely a gépet mindig megpróbálja szintbe visszaállítani.

Ilyenkor, amennyiben a vezérlőkart előrenyomjuk a gép előredől és mindaddig úgy is marad, amíg kézzel vissza nem állítjuk egyenesbe. A korlátok is másképp működnek, Rate módban ugyanis nem határozunk meg maximális dőlésszöget, csak maximális forgási rátát (innen a Rate mode kifejezés), fok/másodpercben. Ez azt jelenti, hogy ha egy irányba eltoljuk és ott tartjuk az irányító kart, akkor a gép addig forog az adott tengely körül, amíg a kar ki van mozdítva a középállásból.

A Rate módban a profik szerint sokkal pontosabban lehet repülni, hiszen a kézi irányításunk ellen nem küzd folyamatosan a repülésvezérlő kiegyensúlyozási mechanizmusa. Valamint ebben a módban, teljesen szabadon lehet akrobatikus manővereket végrehajtani, mint például szaltók, vagy orsók.

Jól hangzik, nem? De. Rate módban repülni azonban nagyságrendekkel nehezebbnek tűnik, mint Attitude (Self Level) módban. Hosszú távon azonban megéri.

A lényeg, én is tettem pár kísérletet, hogy begyakoroljam a dolgot. Később nálam profibbaktól megtudtam, hogy erre azért 2-4 hetet minimum kellene szánni, szóval nem megy egyik napról a másikra. A lenti videóban az első pár próbálkozásból vágtam össze pár percet. Látszik, hogy a vége felé javul a dolog, de még így is meglehetősen darabos a mozgás. Way to go... :(

További tanácsok, amiket a kedves kollégáktól kaptam az RC Modell Forumon:

  1. Gyakorloj, mint állat!
  2. Először szép lassan próbálkozz!
  3. Ne félts a gépet!
  4. Toljad FPV-be, ha lehet, állítólag könnyebb, mint szem alapján!
  5. Ha para van, kapcsolj vissza Attitude-ba.

Na meglátjuk pár hét múlva.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr997542824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása