Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

A BLHeli nem szereti az almát...

2015. július 16. - ZsoleszFPV

Most, hogy földrekényszerült a gép, amíg várok a motorra, eljátszottam a gondoltattal, hogy az ESC-ken kipróbáljam a BLHeli fimware-t.

A piacon ugye alapvetően két menő FW van, amelyeket igyekeznek kimondottan multikopterekre optimalizálni. A SimionK és a BLHeli. Mindkettő alapvetően lelkes önkéntesek ingyene, nyílt forráskódú fejlesztése.

A BLHelit alapvetően a SiLabs processzoros ESC-khez találták ki a SimonK-t pedig az ATMega procisokhoz. Időközben mindkettőt keresztbe-portolták már, azaz BLHelit is lehet ATMega procival szerelt ESC-re tenni és fordítva. Funkciókban is mindkettő folyamatosan fejlődik és hellyel-közzel ugyanazt tudják.

Az utóbbi időben a BLHeli körül talán nagyobb Hype alakult ki és egyre többen kezdik használni. Ezért is gondolkoztam el rajta, hogy kipróbálom. Valamint úgy tűnt számora, hogy a BLHeli programozásához írt BLHeli Suite szoftver kultúráltabb, mint a SimonK-hez mások által heckelt KKTools vagy akár a RapidFlash.

Amit még tudni kell a dologról, hogy ha nem akarunk bonyolultabb programzosába belemenni, hanem csak egyszerűen a szervócsatlakozó jelvezetéként keresztül szeretnénk programozni, akkor olyan ESC kell, amint már van bootloader (egy kis szelet beépített szoftver, amely lehetővé teszi a firmware frissítését egy programfelületről, egy vezetéken keresztül). Természetsen bootloaderből is kettő van. A BLHeli bootloader csak BLHeli firmware-t támogat, ám a SimonK bootloader mindkét firmware-t kezeli.

A programozáshoz kell egy csatoló-eszköz és egy szoftver. A SimonK esetében az egészet részletesen  leírtam egy korábbi bejegyzésben.

Namármost! A BLHeli Suite letöltése után hidegzuhanyként ért a felismerés, hogy ez a szoftver bizony csak Windowson fut. Windowson! Értitek? 2015-ben!!! WTF????

Én Macet használok OS X-szel és most már nincs is Windowsos gép a házban. Tudom, hogy meg lehet oldani, virtuális géppel, meg mindenféle, sőt informatikusként meg is tudom oldani, de ezzel nem fogom a drága időmet pazarolni. Az is lehet, hogy a BLHeli FW file-t fel tudom nyomni a RapidFlashsen keresztül is, dehát az egyik fő érv a BLHeli mellett pont a BLHeli Suite kultúrált funkcionalitása volt.

Egyszóval, részemről a BLHeli egyelőre felejtős, amíg ki nem hoznak egy normális OS X alatt is futó programozófelületet. Vagy, amíg annyira profira ki nem gyúrom magam, hogy már mindenképpen szükség lesz a BLHeli FW-re, mert századmásodpercek döntenek majd a versenyeken. :DDDD

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr327633294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása