Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

2.4 GHz Vevő antenna javítás

2015. július 21. - ZsoleszFPV

Sikerült megint valami újat tanulnom. A miniquadomat ugye 2,4 GHz-es frekvenciájú távirányítóval használom. A gépen az FrSky D4R-II vevőm van, aminek két szalag-antennája van, amelyeknek a vége meg van plankolva. Már a gép összeszerelésénél a macska leharapta az egyik antenna plankolt részének felét. De gondoltam, hogy elég hosszú az az antenna, mit számít.

img_8580.jpg

Majd most az egyik zuhanásnál valahogy bekeveredett a másik is a propellerek közé, az meg szépen ledarálta a végét. Ekkor észrevettem, hogy már 100-150 méter után elkezdett csipogni a vevő a gyenge RSSI jel miatt, holott ennek a szettnek min. 1 kilométert tudnia kellene. Utánanéztem gyorsan és rá kellett döbbennem, hogy a 2,4 GHz-es antennánál igazából tök mindegy, hogy a szigetelt rész milyen hosszú, mert csak a végén az a kis plankolt rész számít. Na szép! :)

Viszont emiatt tényleg elég egyszerű javítani, mert lényegében csak le kell plankolni szépen egy új szakaszt a végéről és már is jobb, mint újkorában.

Először érdemes a sérült véget szépen levágni, hogy legyen egy letisztázott vég. Majd onnan először a fekete szilikon burkolatot kell leszedni, utána pedig óvatosan az alatta lévő fémszerű hálós árnyékolást. Mindezt úgy, hogy a azon belül lévő átlátszó műanyag (szilikon) szigetelés és a vezeték magja ne sérüljön.

Az sem mindegy, hogy mennyi vezetéket tisztítunk meg. A 2,4GHz-es rendszer hullámhossza alapján az okosok kiszámolták hogy kb. 31 mm hosszúságú szabad vezetékvégre van szükség.

Megint hálás lehetek az öreg Brucenak (YouTube: RCModelReviews), aki valamilyen hihetetlen érzékkel pont akkor postolta az alábbi oktatóvideóját, amikor velem ez az eset megesett.

Egyébként, ha már nagyon elfogyott volna a kábel, akkor az FrSky vevőn elég egyszerűen egy kis forrasztással lehet cserélni is újra. Rendeltem is tartalékot a Banggood.com-ról kb. 2-3 dollárért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr717628506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása