Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Videó-szemüveg választás

avagy, hiába akartam ezt olcsón megúszni...

2015. augusztus 06. - ZsoleszFPV

Az FPV témába eredetileg egy monitorral vágtam bele. Akkoriban több számítást is végeztem, hogy mi lenne, ha inkább egyből egy videószemüveget vennék. Bárhogy csavartam a dolgot, a szemüveg legalább 100-150 dollárral többe került volna mint a monitoros megoldás. Mivel akkor még nem tudhattam, hogy mennyire fogok végül belefolyni ebbe a hobbyba, ezért az olcsóbb mellett döntöttem. Ahogy azonban egyre jobban (nagyon relatív módon) kezd menni a Rate FPV repülés, láttam, hogy azért a videoszemüvegnek sok előnye van. Mindenki, aki kicsit is komolyabban repül, valamilyen szmüveges megoldást használ, mert az teljesen kizárja a külvilágot, a zavarokat és egy teljesen enged elmerülni repülésben.

Az utolsó lökést a U.S. Drone Nationals közvetítése adta meg, amelyen láttam, hogy kivétel nélkül minden versenyző csak szemüvegben repül. Mivel időközben már én is látom, hogy még biztosan egy jó darabig fogom űzni ezt a hobbyt, ezért elhatároztam magam és elkezdtem kiválasztani a megfelelő kicsikét. Ehhez jött még az is, hogy időközben látom, hogy akkora az igény ezek iránt a kütyűk után, hogy ha mégsem jönne be a dolog, akkor pillanatok alatt el fogom tudni adni árában.

img_6344.jpg

FatShark Dominator V2 frissen kicsomagolva

Váltás monitorról

A monitor vásárlást azért egyáltalán nem bántam meg. Kezdetnek sokkal könnyebb volt úgy megszkni az FPV-t, hogy azért el tudtam venni a tekintetemet a monitorról, ha nagyon kellet (nem repülés közben, de leszállásnál, stb.). A másik dolog, hogy vagy el tudom adni (nem fogom), vagy a velem tartó haverok, kísérők a monitoron ugyanúgy követni tudják belső nézetes képet, amit én a szemüvegen keresztül látok, így számukra is sokkal izgalmasabb tud lenni a dolog. A harmadik érv, hogy ha valamit ki kell próbálni, tesztelni, javítani (most például egy VTx hibakeresésen vagyok túl), akkor a monitor sokkal jobban használható, mint a szemüveg.

Szemüveg gyártók

FPV-hez használatos videószemövegből van egy pár a piacon. Lényegében 3-4 gyártó készít ilyeneket. Az FPV szemüvegek koronázatlan királya a FatShark. A Drone Nationals-en a pilóták szerintem 80-90%-a valamilyen FatShark típust repült. A termékpalettájuk az egyszerűbb szemcsiktől a HD felbontású nagyágyúig 7 modellből áll. A minőség kiváló, a kompatibilitás az igen elterjedt ImmersionRC és FatShark (a két cég lényegében egy) VTx-ekkel megkérdőjelezhetetlen. Számtalan kiegészítő és mindenféle tartalékalkatrész kapható hozzá. Ők a piacon az egyik vezető innovátor és sikerült felépíteniük egy igazán "cool" brandet.

A FatSharkkal próbál versenyezni a Skyzone nevű kínai gyártó, aki alapvetően két modellt kínál, egy 2D és egy 3D modellt. Mind a kettőt igyekeztek full-extrásra csinálni. Az egyik igazi nagy előnye, hogy egyből 32 csatornás vevővel ÉS dual diversity rendszerrel jön. Ez azt jelenti, hogy két antennája is van és automatikusan mindig azzal veszi a jelet, ahonnan erősebben kapja. A magasabb felszereltséggel próbálják a FatShark árszintjét belőni. Nem teljesen sikertelenül.

Próbálkozik még a szintén kínai Boscam a Storm Google termékcsaládjával, amely szintén két modellel renelkezik.  Őszintén őket nem nagyon látom senkinél.

Az összes eddig említett szett a felső árkategóriában van, 200-550 U.S. dollárig terjed, az átlag valahol 350 USD körül van. Egy teljesen más szegmenst céloz a HobbyKing által forgalmazott Quanum, amelynek a V2-es verziója kb. 1 hónapja jött ki a piacra. Ez igazából nem egy igazi szemüveg, hanem egy 5"-os LCD monitor, amelyhez egy hungarocell fázat és egy neoprén "hevederhetet" adnak, amellyel a fejre lehet rögzíteni. Fejre szerelve elég zoralul néz ki a brutál nagy fekete doboz, de sokan jókat írnak róla. Eleganciájában és minőségében persze sehol nincs a FatSharkhoz képest, cserébe a 62 USD-ért rendelhető a Hobbykint EU raktárból. Persze külön kell a videóvevőt és az antennát és ezek tápellátást megvenni/biztosítani, de még így is megállhat 100-120 dollár körül

thumb-main.jpg

Quanum V2-es Video szett in action :)

Kritériumok, paraméterek

A következő szempontokat érdemes megfontolni a videoszemüveg kiválasztásánál.

Felbontás

Az FPV versenygépeken általában kisméretű CMOS vagy CCD kamerákat használunk, amelyek képe nem valami fényes. Ezzel együtt a szemüveg felbontása is meghatározza a minőséget. Az olcsóbb szetteken mindössze QVGA felbontás van, aztán jönnek a VGA rendszerek míg a top-line cuccok SVGA felbontással rendelkeznek, ami HD minőségű megjelenítést biztosít. Van már a piacon 3D megjelenítést leheővé tevő szett is.

Látómező (Field of View, FOV)

A szemüveg látómezeje az egyik lefontosabb szempont. Az alap cuccok 25 fokos FOV-t biztosítanak, ami kb. olyan, mint egy sötét szobában egy nem túl nagy képernyős TV-t nézni. A profibb cuccok már 32-35 fokot nyújtanak, ami inkább egy közepes-nagyobb (de azért nem iMAX) mozivászon érzését adja.

Vevőegység

Egyes szemüvegekbe beépített vevőegység van, amely meghatározott frekvenciák fogadására képes csak. Más eszközökbe modulárisan lehet vevőegységet építeni, így akár több frekvencia, sőt, nem is csak 5.8 GHz, hanem akár más frekvenciák vételére is alklamas lehet. A legtöbb cucc egy vevővel jön, de a Sky-nak van diversity vevős szemüvege is, amely két antennával és vevővel dolgozik a még stabilab vétel érdekében. Ne feledkezzünk el az antennákról sem, bár a legtöbb cucc sima botantennával jön. A komolyabb modelleket külső forrásról (földi állomásról) is lehet táplálni és beépített DVR-rel is rendelkezhetnek.

Kényelem

Itt gondolhatunk a súlyra, az archoz simulásra, az illesztéshez használt anyagok minőségére, az akkumulátor elhelyezési lehetőségére. De ide tartozik például, hogy egyes szemüvegek kis ventillátorral vannak felszerelve a párásodás megakadályozására, vagy van rajtuk egy első kis kamera, amely lehetővé teszi, hogy a szemüveg levétele nélkül is lássuk mi van az orrunk előtt. Beszélhetünk még a színről is, a legtöbb szemcsi fekete, ami nyári, napos időben bizony fel tud melegedni, míg vannak fehér modellek is.

Személyre szabhatóság

Ide tartozik, hogy állítható-e a pupillák közötti távolság (IPD, Inter Pupillary Distance), hogy mindenféle torzítás elkerülhető legyen. De ennél sokkal fontosabb, hogy a szemüveg ellátható-e dioptriás betéttel, hogy a szemüvegesek is tökéletese élményben részesüljenek.

Head Tracking

Vannak akik szeretik a fej döntését követő kameramozgatást (Head Tracking). A high-end modellekben ez a képesség vagy alapból elérheőt, vagy modulárisan beépíthető. (Persze ehhez olyan távirányító és egyéb rendszer kell, ami ezt támogatja)

Ár

Magától értetődő. De ne felejtsünk el minden esetlegesen szükséges kiegészítőt belekalkulálni (antennák, kiegészítő modulok, stb.) Az árak ugy 200 USD és 550 USD között mozognak.

Dominator V2, az én nyerő választásom

Nem kertelek tovább az én választásom végül a FatShark Dominator V2-re esett és szerintem egy nagyon jó döntést hoztam.

A Quannum DIY szettje igazából szóba sem jött már, mert monitorom már van és egy komolyabb, igazi szemövegben gondolkodtam. Azt is nagyon hamar eldöntöttem, hogy FatSharkot veszek. És nem is csak a meghatározó piaci részesedésük miatt, hanem mert egy menő márka, amit, ha kell bármikor nagyon könnnyen el tudok adni.

Az alapmodellek a FatSharknál mindig szettben jönnek, azzaz kamerával, videó adóval együtt adják őket. Ezek nekem már megvoltak. Persze meg lehet próbálni eladni a felesleges komponenseket, de vannak más érvek is. Ezek az alap szettek beépített vevővel vannak ellátva, ami a 8 FatShark/ImmersionRC 5.8 GHz-es csatornát tudja. A látómezőjük csak 25 fok és QVGA (Teleporter), vagy VGA (Predator), mindezt 200, illetve 260 USD-ért. A lista másik végén a Sky-2 3D és a Dominator HD volt. A mai videó felvevő és video-átviteli technolgóiák mellett semmi értelmét nem látom még csak HD cuccnak sem, a 3D-ről nem is beszélve.

Maradt tehát a Dominator V2 és az Attitude, amelyek VGA felbontást és 32, ill. 35 fokos FOV-t nyújtanak. Közelebről megnézve azonban a Dominator V2 messziről vitte a pálmát. Ennek a designja ugyanis moduláris, azaz olyan vevőt rakunk bele, amilyet akarunk és igény szerint head tracking modul is építhető bele. Az Attitude-ba ezek már alapból bele vannak szerelve. Mivel nekem Boscam VTX-em van, fontos volt, hogy olyan vevőt tudjak használni, ami támogatja ezeket a csatornákat. A FatShark óriási szerencsémre most hozta ki a legújabb Raceband modulját, amely 32 5.8 GHz-es csatornát támogat, beleértve az ImmersionRC és Boscam csatornákat is. Pluszban, a DominatorV2 állítható IPD-vel és beépített DVR-rel (és lejátszó funkcióval) is rendelkezik. Igény esetén pedig külső vevőegységre is csatlakoztatható. Mindezt kb. 350 USD-ért (amenynire láttam, nem rég vitték le az árát legalább 100 dolláral). Több, mint az alap cuccok, de mindenképpen megéri. Nem véletlen, hogy a YouTube videókon a legtöbb arcon ez a fehér szemcsi tündököl.

img_6348.jpg

A Dominatort a Banggood.com UK raktárából rendeltem (nem akartam VÁM+ÁFA fizetést kockáztatni egy ekkora tételen), ahonnan kb. 9-10 nap alatt rendben megérkezett a biztosan eredeti cucc. Kicsit mondjuk okoztak némi izgalmat azzal, hogy tracking nélküli postával küldték, de minden jó, ha a vége jó.

Nagyon fontosnak tartom leírni, hogy egyáltalán nem bánom, hogy az elején nem rögtön egy videoszemüveggel kezdtem. Akkor ugyanis biztosan valamelyik legolcsóbb kezdő készletet (Teleporter, esetleg Predator) vettem volna, amelyek a Dominatorhoz képest rengeteg korláttal rendelkeznek. Így most egy sokkal jobb FPV kamerám egy erős videoadóm és egy profi szemüvegem van. A monitoros megoldás egy jó kezdés volt és ráadásul még most is jó hasznát veszem a szemüveg mellett is.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr197643154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter Dulai 2015.09.06. 21:37:15

Hello! Szóval akkor ezt a szemüveget vevő nélkül adják??? Te honnan rendelétél hozzá 32 csatornás vevőt???

ZsoleszFPV 2015.09.06. 22:00:52

@Péter Dulai: Szia! Igen, ez moduláris, azaz Te döntöd el milyen vevőmodult veszel bele. Azt hiszem 4 féle vevő modul megy bele. A "klasszikus" Fatshark 8 csatorna 5.8 GHz-en az "Alfa" modul. A Boscam E 8 csatorna 5.8GHz-en a "Beta" modul. Van egy 2.4 GHz-es modul, valamint ez a legújabb a Raceband, ami szerintem a legjobb, hiszen 32 csatit tud. (Fatshark 8+ Boscsam A 8 + Boscam E 8 + Raceband 8, ez utóbbi átfedésben van a többivel).
Én U.K-ből rendeltem, innen: www.buildyourowndrone.co.uk/fatshark-dominator-receiver-race-band.html
Korrektül megjött 4-5 nap alatt.

+1 érdekesség: A TeamBlackSheep-nek is van egy modulja a DominatorV2-höz, ami 5.8 GHz-en 40 csatornát tud (5 sáv x 8 csati). Az az igazi királyság, de 60 USD+szállítás. Egyszer arra is kíváncsi lennék: www.team-blacksheep.com/products/prod:tbs_domrx
süti beállítások módosítása