Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Propeller tapasztalatok

2015. október 12. - ZsoleszFPV

Így pár hónapja a hobbyban, már volt lehetőségem többféle propellert kiipróbálni és van némi viszonyítási alapom. A propeller fogyóeszköz, főleg az elején. Egyáltalán nem túlzás 20-30 szettet rendelni belőle, de persze az elején az ember még nem tudja, hogy melyik a legjobb neki. Ilyenkor 5-10 szettekkel érdemes kísérletezni.

A propellerek alapvető paramétereiről, számozásáról már a legelején írtam, erre itt most nem térek ki.

Többek szerint a propellerek királya a HQProp, de ez az árán is meglátszik, mert kb. duplája a többi, egyébként szintén nem rossz propnak. Az Internenet számos összehasonlítás található. Ami igazán fontos, a nyomaték, fogyasztás és leginkább az áramfelvételi adatokkal tisztában lenni. Én most nem gyűjtöttem ki részletesen az adatokat minden egyes propellerre, de ezek az Interneten elég könnyen és gyorsan megtalálhatók.

Figyelem! Ugyanaz a propeller egész másképp tud viselkedni 3S és 4S akksival történő meghajtás estén, ezért erre is figyelni kell az adatok elemzésénél. Ugyancsak olvastam olyanokat, hogy ugyanabból a propellerből a különböző színű változatok eltérően teljesíthetnek. Én ilyen tesztet eddig nem végeztem, mivel átalában egy típusból eddig egy adagot rendeltem. Minden esetre esetleg ennek is érdemes utánaolvasni egy-egy konkrét rendelés leadása előtt.

Én eddig kizárólag GemFan propellereket használtam, mindet a Banggood.com-ról vettem és nincs rájuk panaszom. Ha nagyobb mennyiséget (10 db felett, 30 felett, etc.) rendelünk, akkor diszkontot is adnak az alapárból.

img_6600.jpg

GemFan Line-up (balról-jobbra): 5030, 5040, 5045 Fiber-Nylon, 5045BN 

Lássuk akkor részletesebben is.

GemFan 5030 - műanyag

Amikor elkezdtem tervezgetni a gépemet valamikor április-május magasságában, még mindenki azt írta, hogy ezekre a gépekre 3S akksival a GemFan 5030 a király. Nagyon jó kis propellerek is voltak, elég jól kiegyesúlyozva már gyárilag is. A gyűrődést közepesen bírták, esések után sokszor csak hajlottak (kifehéredtek a hajlások mentén), de azért törtek is. Egyszer az is előfordult, hogy egy már kifehéredett propeller repülés közben tört el, ami persze instant zuhanáshoz vezetett.

Ma már mindenki egyetért abban, hogy az 5030 kevés egy ilyen gépre. Talán, ha az összsúly (AUW) 500 g alatt marad, jó lehet. De egy nagyobb akksival, vagy HD kamerával is ellátott 600+ grammos géphez már határozottan kevés.

http://www.banggood.com/Gemfan-5x3-Inch-Plastic-5030-Propeller-CWCCW-For-240-250-Frame-p-956935.html 

GemFan 5040 - műanyag

A GemFan 5040 műanyag propellereit nagyon hamar megkedveltem. 15 szettnyi volt belőle. A quad érezhetően életre kelt velük, gyorsabb repülés, határozottabb manőverek. És ami a legjobb, eddig a legstrapabíróbb propellereim voltak. Nagyobb esés után is csak meghajlottak és még a 90 fokos elhajlást is simán, kézzel visszaegyengetve nyugodtan lehetett velük repülni. A hajlítgathatóság ára, hogy a szilárdságuk nem olyan jó, ezért a hirtelen menővereknél a gép nem reagál olyan agresszíven. Ha engem kérdeztek, kezdő propellernek egy 250-es quadra nagyon melegen ajánlom ezt a propellert.

http://www.banggood.com/Gemfan-5x4-5040-Propellers-CWCCW-For-QAV250-Black-Green-p-946065.html

GemFan 5045 Üvegszál-nylon mix

Ez is egy kiváló propeller. Az üvegszállal erősített anyag miatt sokkal merevebb, mint a sima műanyag, talán a karbonhoz is közelít, annál mégis kevésbbé kényes. Mondanom sem kell, hogy nagyon szépen megy vele a quad. Gázadásra határozottan reagál és sebességben is sokat hoz. A merevsége miatt - legalább is hang alapján úgy tűnik - sokkal kevesebb rezonanciát ad tovább a váznak és stabilabban tart hirtelen manővereknél is. (Főleg a már megnyúzott műanyag propellerekhez képest)

Az eséseket is relatív jól bírja, egyáltalán nem hajlik meg, nem is nagyon csorbul. A közepes eséseket, fűre érkezést jó arányban túléli. Ha viszont elkap valami keményebbet, akkor tőből törik le a lapát. Egy fa törzséval való találkozás után volt, hogy egyszerre hármat kellett lecserélnem. Az ára is némileg magasabb, mint a sima műanyag propellereké. Ezen okoknál fogva, kezdőknek nem, de középhaladóknak, ill. haladóknak már meleg szívvel ajánlom. (Ha mondjuk fák között, vagy egyéb haladó terepen kezdünk gyakorloni, akkor azért érdemes lehet visszatérni az 5040-ra, mert az azért strapabíróbb cucc).

http://www.banggood.com/2-Pairs-Gemfan-5045-Fiberglass-Nylon-Propeller-For-250mm-Quadcopter-CWCCW-p-976120.html

GemFan 5045 Bullnose

Ez a GemFan egész új fejlesztése és nem titkoltan a HQProp méltán híres 5045BN légcsavarjainak akartak konkurenciát támasztani, mégpedig közel féláron. Az első tesztek és beszámolók alapján ez jól siekrült. Az oldalon nem írták, de ez is valamilyen merevítet műanyag-keverékből készül. Ennek, valamint a zömök vastagságának köszönhetően nagyon szilárd, stabil prop. Ennél a propellernél már nekem is nagyon kellett figyelni az áramfelvételre, lévén, hogy jelenleg csak 12 Amperes ESC-ket használok. Elvileg azonban 2204/2300-as motorral még teljes gázon is csak 11,1-11,2 Amper körül vesz fel, tehát éppen belefér. 4S akksit viszont ezekkel az ESC-kkel már nem bírna.

Már az első repülésnél nagyon bejött. Kiválóan tart vele a gép. Jól reagál a gáz-változásokra, élmény vele repülni. Ezzel már a Gopro 110 grammját is egész jól viszi a gép.

Talán egyetlen észrevétel, hogy mintha a kivitelezési minőség nem lenne tökéletes. A kilépőélek nem olyan szép egyenletes, simák, hanem mintha mikro-cikk-cakkok lennének rajta. De lehet, hogy ez az anyaghasználat sajátossága. Jó lenne kipróbálni ezek után a HQ Prop 5045BN propellereit, kíváncsi lennék a különbségre.

http://www.banggood.com/4PCS-Bullnose-5045-2-Blade-Propellers-2CW2CCW-For-250-280-310-Frame-Kits-p-985839.html

Még egy érdekesség a végére. Statisztikailag ugyan a CW és a CCW propellereknek szimetrikusan kellene fogyniuk, de ez mégsem így van (nálam). 5030-asból például nekem 7 darab zsírúj CCW van otthon, míg a CW-kből már kifogytam. Az 5045-nél pedig 3 darab CW maradt meg a végére. A GemFan propellerekből csak 4 darabos (2CW+2CCW) szetteket lehet rendelni, ezért nehéz kihozni a jó arányt. HQPropból viszont 2db CW, illetve 2db CCW alkot egy szettet, így ha valamelyik jobban fogy, akkor lehete kompenzálni. Sajnos viszont egy 2 darabos szett ára nagyjából megfelel a GemFan 4 darabos árának. A szemfüleseknek az RCGroupson érdems figyelni, mert néha felajánlanak 1000 szettet promós áron a gyorsan ébredőknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr697953314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Atis P. 2015.10.13. 17:49:28

Szia! Banggood-ról átlagban hány nap a szállítási idő?

ZsoleszFPV 2015.10.13. 19:26:49

@Atis P.: 10-14 naptári nap között az átlagos (attól is függ a hétvége hogy esik bele). Volt már ami 7 nap alatt itt volt és volt ami 19 nap, de akkor már téptem a hajam.
Murphy törvénye, hogy akkor jön lassan, amikor nagyon kell. Ha ráérne, akkor egyből itt van. :)
Standard air parcel-lel rendelem. A China Posttal elég jók a tapasztalataim a Swedish Post már kicsit macerásabb. 20 USD felett már a trackinget is ingyen adják hozzá. Az azért megnyugtató, meg elég jó lehet látni, hogy merre van.
süti beállítások módosítása