Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

MinimOSD Micro csatlakoztatás és konfigurálás

Re-build log 4./2

2015. október 21. - ZsoleszFPV

MW OSD konfiugrálás

Ha az első lépéssel végeztünk és fent van az MWOSD firmware a MinimOSD modulonkon, akkor jöhet a konfiguráció.

Magát az OSD modult ugyanúgy az FTDI adapteren keresztül kell csatlakoztatnunk a számítógéphez, mint ahogy a firmware feltöltéséhez tettük.

Ezután meg kell nyitnunk az MW OSD GUI programot, amelyet ugyancsak a Scarab könyvtárban találunk: /scarab-osd-R1.5/MW_OSD_GUI/

Ez a grafikus felület szerintem nagyon jól áttekinthető. Egyedül a layout tervező részével nem vagyok kibékülve, de az is tanulható.

screen_shot_2015-10-15_at_22_26_14.png

MW OSD GUI

A legelső lépés a karakterkészlet betöltése kell, hogy legyen, amit a bal alsó Font Tools menük segítségével intézhetünk. Először a Select gombbal kiválaszthatjuk a rendelkezésre állók közül, hogy melyik font-készletet szeretnénk használni. Aztán, ha akarjuk, ezt akár még szerkeszthetjük is. Majd az Upload gombbal mindezt feltöltjök a MinimOSD-re. Enélkül könnyen lehet, hogy nem fog megfelelően működni a kijelző, ezért ez egy fontos lépés.

A GUI-n egyenként be tudjuk állítani, hogy milyen értékeket akarunk megjeleníteni és azokat az értékeket az FC-ről soros porton keresztül fogadva, vagy pedig a lapkára szereld ADC (analóg-digitális konverter)-ken mérve szeretnénk előállítani.

Én lányegében minden értéket az FC-ről küldök. Innen jön az akkufeszültség, valamint az RSSI (ezt a Taranis-ról egy RC csatornán küldöm vissza a CleanFlight-ba), a gázkarállás-százalék érték, valmaint elméletileg a virtuális áramerősség-mérő érték is (ezt még nem sikerült igazán kalibrálni). Később egybéként az akksit direktbe is rá akarom kötni az OSD-re, mert így két független forrásom lesz a feszültségmérésre, így biztos nem lesz ebből gondom.

Ugyancsak itt lehet egyébként a MinimOSDvel mért érékek kalibrációját finomhangolni.

Jól jönnek még a riasztások is, amelyek az Armed/Disarmed mód kijelzést, az alacsony akku-feszültség kijelzést és alacsony RSSI jel riasztást is magukban foglalják.

Lehetőség van repülési-mód kijelzésre is, amit én nem használok. A többi, GPS-hez és tájolóhoz kapcsolódó dologra pedig eleve nincs szökség 250-es quadnál.

A mesterséges horizont sem az igazi szerintm, mert ezeknek a gépeknek a nagyon gyors sebességéhez képest elég lassan reagál, így inkább zavar, mint segít.

A layout szerkesztőben a megjelentíteni kívánt mezőket elrendezhetjük és több layoutot is szerkeszthetünk. Definiálni kell az elsődleges és a másodlagos layoutot, amelyek között válthatunk. Én erre a távvezérlő egyik kapcsolóját használom, ezért a "Using RC Channel" opciót választottam.

MinimOSD Micro csatlakoztatás

Ha a konfigurálással végeztünk, a következő lépés a MinimOSD bekötése a videó-rendszerbe és csatlakoztatsá az FC-hez (esetemben ugye a Naze32-höz).

Én ezt így oldottam meg.

quad250_connections_1_1.jpg

MinmoOSD Micro csatlakoztatása Naze32-höz UART2 soros porton keresztül

CleanFlight beállítások

Innen már csak egy feladat van, a CleanFlight-ban a megfelelő soros port konfigurációt hozzáadni. Itt azért el kell mondanom, hogy a MinimOSD csatlakoztatásához egy soros port kell. Ez lehet a két meglévő hardveres soros port egyike (UART1, UART2), vagy valamelyik SoftSerial port is. A port kiválasztásánál a következőkre kell figyelemmel lenni:

  • Az UART1 osztozik az USB porttal és a Telemetria porttal. Egyszerre csak egy működhet (tehát pl. ha az USB-t csatlakoztatjuk, le kell venni a MinimOSD-t).
  • UART2 az RC tüskéken érhető el, csak akkor ha az RC Vevőt PPM (vagy S.Bus) protokollon csatlakoztatjuk.
  • A SoftSerial portok szintén csak PPM estén érhetők el, szintén az RC input tüskéken és nem tudják azt a teljes sebességet, amit a hardver portok, tehát lejjebb kell venni a CleanFlightban is és ez esetben a MinimOSD konfigurációját is változtatni kell a firmware-ben (az előző cikkben leírt Arduino IDE programozás config.h részének változtatásával)

Én a fenti ábra szerint a hardveres UART2 portra kötöttem a MinimOSD. A CleanFlightban erre a portra az MSP protokollt kell engedélyezni és mehet a teljes sebesség 115200 baud-on. Ez így néz ki:

screen_shot_2015-09-15_at_21_49_26.png

És a legjobb a végére...

A MinimOSD már korábban leírt sok funkciója mellett a talán leghasznosabb, hogy engedi a PID paraméterek távirányítón keresztüli állítását. Aki valaha végzett már PID tuningot, az tudja, hogy ez mekkora könnyebbséget jelent.

A vezérlő Disarmed állapotában a gázt középen tartva és jobbra húzva (yaw-right), valamint a roll középállásában a pitch-et teljesen előre (fel) tolva belépünk a MinimOSD on-screen menüjében, amit vagy a szemüvegünkön, vagy a monitorunkon látuk. Innen a karok mozgatásával ki tudjuk választani a módosítani kívánt paramétert és beállíthatjuk az új kívánt értéket.

Ha nem is érzitek az igényt egy OSD beépítésére, ez a funkció szerintem már önmagában is megéri.

További hasznos blogok:

http://blog.oscarliang.net/minimosd-micro-setup-naze32-pid-rssi/

http://blog.oscarliang.net/rssi-ppm-channel-taranis/

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr507972027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisztián Ambrus 2016.04.19. 16:06:17

Szia! Megcsináltam az OSD-t a leírásod alapján, flasheltem, configoltam, engedélyeztem a cleanflight-ban a portot, de nem működik. Kell még valami csinálni? (bekapcsolni távval vagy hasonló)
Mikor először bekapcsoltam, videojelem sem volt majd később videojelem lett, de OSD nem:(
Ha nem kommunikál az osd az FC-vel akkor lehet ilyen, vagy akkor is kellene valaminek látszania?

ZsoleszFPV 2016.04.19. 16:44:00

@Krisztián Ambrus: Ha az OSD önmagában működik, csak nem kommunikál a vezérlővel (CleanFlighttal), akkor középen a No Data felirat villog. Ha egyáltalán semmi nem látszik, akkor az a valószínűbb, hogy nem kap megfelelő tápot (GND és +5V az OSD), vagy esetleg teljesen hibás. Ilyenkor átengedi magán simán a videójelet, de nem rak rá semmit.
Mondjuk, ha sikerült flashelned, akkor nem hiszem hogy hibás. Inkább valami tápellátási gond lehet. Ellenőrzid a forrasztásokat és azt, hogy mindent a jó helyre kötöttél-e be.
Micro MinimOSD-ről beszélünk, vagy a "hagyományosról"? Mert ez utóbbinál még egy (két?) forrasztójumpert is össze kell kötni, ha mindkét felét egy 5V-os forrásról akarod táplálni.
Még esetleg az lehet, hogy a fontokat nem töltötted fel rendesen? Bár szerintem akkor is megjelenik valami, csak max. nem értelmezhető karakterek.

Krisztián Ambrus 2016.04.19. 17:26:42

Micro minim osd. Ugy néz ki jegelnem kell a témát, mert addig kerestem a hibát, amíg hozzá nem ért a pdbhez a panel. Kuka kett a holmi, nem kommunikál semmivel:) berendeltem egy ujat, ha megjön folytatom...:( bosszantó. Apropó Nincs valakinek egy eladó felesleges mico minim osdje?

ZsoleszFPV 2016.04.19. 17:30:26

@Krisztián Ambrus: Sajnálattal hallom. A Micro Minim nagy előnye a kis mérete, súlya, cserébe nem egyszerű dolgozni vele. Könnyen rövidre lehet zárni két forraszpontot és el is lehet nézni, hogy most melyikre kellene forrasztani a +5V-ot és melyikre a GND-t, vagy a jeleket. Én folyékony szigetelővel szoktam bevonni, amikor összerakom, így nem érhet hozzá elvileg semmihez az alja, vagy a teteje. Javítani viszont kicsit macerásabb így.
süti beállítások módosítása