Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

QAV250 FPV Mini Drone építés - kezdetek

2015. április 07. - ZsoleszFPV

Eldöntöttem tehát, hogy lesz egy QAV250-es mini drónom. Aki nem olvasta az előző bejegyzést, azok kedvéért a QAV250 egy olyan quadkopter (négy rotoros, távirányítású repülőmodell), amely 250 mm átlóval rendelkezik, motortól-motorig mérve.

Elkezdtem tehát az Interneten kutakodni, mert igazából nem volt világos, hogy miként tudok egy ilyen géphez hozzájutni. Hamar kiderült, hogy teljesen kompletten ilyen gépeket csak relatív drágán lehet beszerezni (talán leginkább a HeliPal Storm Drónja áll ehhez a legközelebb), így valamilyen mértékű összeszerelésre, "kézimunkára" mindenképpen szükség lesz. Több komponens gyártó/forgalmazó kínál teljesnek nevezett úgy nevezett RTF (Ready-to-Fly, azaz felszállásra kész) szetteket. Ezeknek nagy előnye, hogy egymással biztosan kompatibilis, letesztelt alkatrészeket tartalmaznak és világos összeszerelési útmutatóval jönnek, így kevés, vagy nulla tapasztalattal is jó eséllyel boldogul velük az ember.

Nekem személy szerint azonban két problémám volt ezekkel a szettekkel. Az első, hogy bár a multikopter repüléséhez szükséges legtöbb alapvető alkatrészt tartalmazzák, de általában a távirányításhoz és a távoli videóátvitelhez szükséges rendszereket nem, tehát ezeket mindenképpen külön kell beszerezni és beépíteni. A másik fenntartásom, hogy ilyenkor be vagyunk zárva egy adott cég termékkörébe, márpedig nem szükségszerű, hogy aki kiváló vázat gyárt, annak a motorjai, elektronikái is ugyanolyan szuperek.

A legideálisabb megoldásnak az tűnt, hogy egyedileg összeválogatott alkatrészekből építem meg a saját magam számára legmegfelelőbb koptert, ahol tetszés szerint kötöm meg a kompromisszumokat a minőség a funkcionalitás és a költségek között. Tekintve, hogy valamikor régen elektronikai technikusi végzettséget is szereztem, nem ijedek meg a forrasztópákától és a multimétertől, bár az idejét nem tudom, hogy mikor fogtam ezeket utoljára a kezembe.

Nekiláttam tehát az Internet "kiolvasásának", számtalan fórumot, blogot és videót néztem végig, amelyek során már egyre világosabb képet kaptam arról, hogy valójában mire is vállalkoztam.

A legnagyobb segítséget számomra a következő oldalak nyújtották:

Oscar Liang blogja

Nagyon jól összeszedett információbázis. A legapróbb komponensekről, tartozékokról is alapos magyarázó cikkeket, valamint teszteket, értékeléseket lehet találni, kiegészítve számos oktató-videóval, amely segít megérteni az építés különböző fázisait.

MyFirstDrone

Alapos, videóval, képekkel és szöveggel illusztrált építési tanácsok és a repülési technikák elsajátításához szükséges tanácsok is vannak itt.

RCModelReviews YouTube csatorna.

Az új-zélandi öreg róka, nagyon alaposan, tényleg minden részletre kiterjedően mutatja be a Mini Quad építésének legapróbb rejtelmeit is. (Imád és tud is rengeteget beszélni, így ezekre bőven kell időt szánni, de megéri)

Ezek alapján már tudtam, hogy mi mindenre lesz szükségem és azokkal mit kell majd kezdenem. Ez után jött a neheze, minden egyes komponensből kiválasztani a számomra ideálisat. Ezekről a további bejegyzésekben részletesen fogok majd írni.

Alább egy QAV250-es FPV mini quad építéséhez szükséges alkatrészek lényegében teljes listája, amelynek összeállításához óriási segítség volt Oscar Liang blogbejegyzése:

  • Váz
  • Repülésvezérlő modul (Flight Controller)
  • Motorok
  • ESC-k (Electronic Speed Controller, azaz elektronikus sebesség-szabályozó)
  • Propellerek
  • LiPo (Lithium-Polymer) akkumulátor(ok)
  • Rádiófrekvenciás (2,4 GHz) vevőegység a távirányításhoz (Rx, Receiver)
  • Rádiófrekvenciás (2,4 GHz) távirányító (Tx, Transmitter, Rádió)
  • LiPo akkumulátor töltő és kiegészítői
  • Fedélzeti videokamera
  • Videojeladó (Tx, vagy VTx) és antenna
  • Videojelvevő (Rx, vagy VRx)
  • Video-megjelenítő
  • Egyéb kisebb apróságok, kábelek, zsugorcsövek, akku-rögzítő pántok, stb.

A következő bejegyzésben a váz kiválasztásáról fogok írni...

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr887348942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása