Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Hol vásároljunk? - Beszerzési források

2015. május 11. - ZsoleszFPV

A mini drón építéséhez jópár dologra szükségünk van. Én egy kb. 30 féle alkatrészből egy további 10 kellékből álló listát állítottam össze, amelyre a miniquad megépítéshez szükségem van. (Ez nem tartalmaznak szerszámokat és kellékanyagokat, pedig lehet, hogy azok is megérnének egy misét) 

De honnan és miként szerezzük be ezeket? Laikusnak elsőre leginkább magyaroszági üzletek jutnak eszébe. Szerencsére az országban több komolyabb hobby és modell bolt is van, ahol bizonyos dolgokat ugyan be lehet szerezni, de nekem - abszolút nem reprezentatív - tapasztalatom az volt, hogy a legtöbb dolgot, amit kerestem, vagy nem találtam, vagy pedig nem volt raktáron. Ha nem akarjuk ilyen módon nagyon bekorlátozni a választásunkat, akkor nem nagyon marad más megoldás, mint az Internetes vásárlás.

online-shopping.jpg

Én alapvetően három beszerzési forrást használtam. Ha valaki más dolgokat keres mint én, akkor nagy valószínűséggel más forrásokat is használni fog. Bizonyos alkatrészeket, illetve gyártmányokat csak bizonyos helyekről lehet beszerezni.

Mennyi az annyi?

De mire kell odafigyelni? Mint minden Internetes vásárlás esetén, az első és a legfontosabb, hogy biztonságos beszerzési helyet válasszunk. Csak olyan boltból vásároljunk, ahol látszanak a vásárlói értékelések és látszik, hogy “nem ma kezdték” az üzletet. Fizetésnél szerintem ragaszkodjunk a PayPal fizetési lehetsőéghez. A PayPal maga is nagyon szigorúan auditálja az eladókat és erős vásárló-védelmi irányelveik vannak. Konkrétan, ha nem vagyunk elégedettek a teljesítéssel, panaszt tehetünk a PayPal-nél és vissza fogják juttatni a pénzünket.

Ha ezen túl vagyunk, akkor a következő tényező (feltételezve persze, hogy a kersett termék elérhető az adott üzletekben), az ár.

De mi az az ár? Ne dőljünk be annak a számnak, amit az oldalon kiírnak. Az ugyanis, hogy a végén hány jó magyar forinttal leszünk szegényebbek, sok tényezőtől függ.

  1. Árfolyam: Az oldalakon általában többféle árfolyamot feltüntettnek, de kérdés, hogy a végén miben számláznak? Hiába tüntetnek fel árakat Euroban (mondanom sem kell, hogy Forintot ne is nagyon keressünk), ha a végén U.S. Dollárban, vagy Angol Fontban terhelik a számlánkat/kártyánkat. Ellenőrizzük tehát, hogy milyen devizában kell fizetni. Ez után nézzük meg, hogy a bankunk milyen árfolyamon fogja elszámolni az adott deviza terhelést a forint számlánkon (kivéve, ha van EUR, vagy USD számlánk, de akinek van, annak ezt nem kell elmagyaráznom :) )
  2. Szállítási költség. Na, itt komoly különbségek lehetnek. A Hobbyking.com pl. általában nagyon jó árakat tüntet fel az oldalán, de ha a kicsekkoláshoz jutunk, akkor dobhatunk egy hátast a szállítási költségeken. Simán bele lehet futni 20-40 USD között szállítási költségbe is. Ellenben például a Banggood.com-on a már 20-30 USD vásárlás esetén is ingyenes szállítást adnak a termék mellé. Általában a legolcsóbb a reigsztrált postai küldemény. Az én tapasztalataim szerint ez kb. két hét alatt itt van és egész türhetően nyomon is lehet követni neten. Ha ennél gyorsabb szállítást akarunk, az lényegesen drágábban oldható csak meg, valamelyik csomagküldő szolgálattal. Ilyenkor viszont tényleg profi szállítás és “real-time” nyomonkövetést kapunk.
  3. Vám+ÁFA. Ha már tudjuk, hogy hány dollárért fogunk vásárolni és szállíttatni, még mindig komoly meglepetés érhet minket az áru Magyarországba érkezésekor. Egyes nagyobb webáruházaknál lehet választani “International” és “EU” raktárok között. Általában az árak ilyenkor eltérnek, az EU-s ár magasabb szokott lenni. Ha az EU-t választjuk, akkor az árut EU-n belülről küldik és ilyenkor már semmilyen Vám és ÁFA fizetési kötelezettségünk nincs, illetve a szállítás is olcsóbb lehet. Ha viszont Kínából, Szingapúrból, vagy az USA-ból rendelünk, akkor az értéktől függően Vám (ez kevésbbé jelentős, kb. 3-5%), de leginkább ÁFA (27%!!! világrekorder, emlékeztek!?) fieztésre kötelezhetnek minket. Itt az alapszabály, amely a Magyar Posta weboldalán is megtalálható:
0-22 euró között vámmentes/vámeljárás alá nem tartozó küldemény
22,1 - 150 euró között vámmentes, de 27% ÁFA terheli a küldeményt
150,1 - 700 euró között kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt
700,1 - euró és ezen érték felett kereskedelmi vámtarifa* + 27% ÁFA terheli a küldeményt

 

Tapasztalataim 

Én három weboldalról vásároltam. A Besthobbymall.com.-ról csak a vázat vettem, mert azt a vázat csak ott lehetett így önmagában megvenni. Korrekt volt a webes vásárlás, a nyomon követés. Az árut kb. 1 hét után elküldték Hongkongból és további 1,5-2 hét alatt itt is volt. A csomagoláson ugyan feltüntették a valós árat, de ajándékként küldték, így adómentesen egyenesen házhoz hozta a postás.

Modellező termékekben szinte megkerülhetetlen a Hobbyking.com. Én is vásároltam tőlük, de tapasztalataim vegyesek voltak. Az “International” raktárukból rendelt árut Szingapúrból adták fel. Iszonyatosan lassan (raktáron lévő áru kb. két hét után került a postára) ért ide 1 hónap alatt és vámkezelés alá is vonták, lévén, hogy a teli árat feltüntették a csomagoláson. A szállítási költség is 10 USD volt egy 86 USD-s tételen. Az EU raktárukból rendelt áruk viszont 3 nap alatt (!!!) itt voltak, GLS-sel. Igaz, 12 USD körüli volt a szállítás, viszont ez egy profi futárszolgálat és semmilyen addicionális adóteher nem volt.

A HobbyKing.com-nál továbbá nekem komoly problémám, hogy az égadta világon semmiféle indikáció nincs, hogy az éppen kifogyott raktárkészletet várhatóan mikor töltik fel újra.

Kereskedelmileg a Banggood.com-mal voltak a legjobb tapasztalataim. Nagyon jó a web-es rendelés. A készlet előrejelzés és többé-kevésbbé megbízható. A rendelést - raktáron lévő cuccok esetén – max. 2 napon belül feladják postán, ami jól nyomonkövethető és kb. 2 hét alatt itt van. És, ami a legfontosabb, automatikusan úgy töltik ki a kisérőpapírokat, hogy ne legyen dolgunk a vámhivatallal. :) (Erre garanciát én nem tudok nektek vállalni, de nekem minden csomag így jött).

Cserébe viszont, erősen kínai webáruházról van szó, ahol bizonyos esetekben minőségi problémák merülhetnek fel. Nekem a SunnySky motorokkal kapcsolatban voltak aggályaim, de erről majd egy külön posztban írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr757446226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása