Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Miből tartsunk tartalékot készleten?

2015. augusztus 17. - ZsoleszFPV

Pár hónap után egyértelművé vált számomra, hogy Murphy törvénye a quadkopterekre is ugyanúgy vonatkozik. Ami elromolhat, el is romlik. Persze írták ezt mindenhol, de úgy látszik nem voltam elég okos, hogy ne a saját káromon tanuljam ezt meg. Alábecsültem ugyanis, hogy mennyire rossz a földön ülni és várni a postást, hogy meghozza a cseredarabot egy elromlott alkatrészt helyett. Márpedig ennél talán semmi nem rosszabb, ha rákattan az ember a quadozásra.

Ezért, ha valaki van elég okos, hogy az én káromon tanuljon, annak összeszedem, hogy miből rendeljen rögtön az elején legalább egy tartalékot, hogy ne kelljen soha földrekényszerülnie a gépével, vagy esetleg dupla áron itthon beszerezni az alkatrészt, már ha egyáltalán van.

  1. Propeller: ezt talán mondanom sem kell. Ebből mindig legyen vagy 4-5 szett pluszban. Ha a készlet ez alá fogy, már lehet is feladni az újabb rendelést.
  2. Váz-kar. A vázak alapvetően strapabírók, de karok mindenkinél törnek. Ezért legalább egy extra kart érdemes otthon tartani, de szerintem a kettő sem túlzás. Váztól függöen esetleg más darabot is lehet raktározni. Vannak vázak, amelyekhez gyárilag rendelhető "crash kit".
  3. Motorok. Az átalunk használt kefe nélküli motorok nagyon strapabírók. De az elején a motorok is nagyon sokat kapnak. Sok zuhanás, becsapódás, kosz megy beléjük, stb. Legalább egy motort érdemes raktáron tartani (az elején egyből 5-öt venni). Ha CW és CCW verziók vannak, akkor is elég lehet egy, mert csak a tengely menetezése a különbség, a harangot a tengellyel együtt pedig át lehet szerelni az egyikről a másikra.
  4. ESC. Az ESC-k lelki világa is érzékeny, bármikor előfordulhat, hogy az egyik leég. Különösen igaz ez a 12A-s ESC-kre, ha 5045-ös vagy nagyobb propellerekkel, a határon hajtjuk őket. Legalább egy legyen zsebben.
  5. (+1), Talán túlzás, de a VTx antenna is elég sokat tud kapni. Ezek is elég strapabírók, mondjuk, de ha a büdzsé engedi, akkor nem baj, ha kettő is van. Ez arra is jó, hogy akár két különböző típusú antennát is ki tudjuk próbálni. Mondjuk általában minden adó egy dipole antennával jön, amit ugye egyből circulat polarity-re illik cserélni, tehát vész esetén van hova visszatérni és akkor ezt a pontot ki is pipálhatjuk.

A fenti lista az alap. Pesze ezek mellett bármi más sérülhet, eltörhet, leéghet. Nekem ugye most az FPV kamera, de lehet akár a vezérlő, PDB VTx, Rx, OSD. Mindent persze nem éri meg, de a fenti listát nagyon erősen javaslom.

Típustól függően talán 40-50 dollárról beszélünk összesen, de az bőven meg fogja érni, amikor nem kell heteket várni az új alkatrészre, nem is beszélve az extra szállítási költségekről.

Üzembiztos repülést kívánok mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr357712384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása