Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Komplett FPV Racerek egyben, repülésre készen - 2. rész

2015. szeptember 03. - ZsoleszFPV

A bejegyzés első részében a Walkera Runner 250-esről, illetve a Storm Racing Drone 280-ról volt szó. Ha lemaradták, klikk ide. Ott folytatom, ahol abbahagytam. Jöjjön a harmadik versenyző!

ImmersionRC Vortex

Először is kezdem az elején azzal, hogy a Vortex egy kakukktojás, mert nem is tagadja, hogy nem is teljesen komplett kit. Nincs benne ugyanis távirányító adó, illetve vevőegység, valamint akkumlátor és töltő sem.

Mégis úgy gondolom, hogy itt van a helye a felsorolásban és pont itt a harmadik helyen. Az ImmersionRC (és a FatShark, mert ez a kettő lényegében egy cég), az abszolút úttörő az FPV rádió-átviteli technológiában. Szerintem a profi (és kevésbbé profi) FPV-sek 90+%-a az ő FPV cuccaikat használja. Nagyon komolyan fókuszálnak a sportra, a fejlesztésre és tényleg profi termékeik vannak. Komoly pénzeket fordítanak szponzorálásra (mint versenyzők, mind pedig versenyek támogatására) is.

A komplett quad építés új terület nekik, de ebben is a profizmusra törekedtek, amikor idén nyár elején kihozták a Vortex-et, 450 USD irányáron. Lássuk tehát:

  • Váz: egyedi tervezésű full carbon fiber váz. 280 mm Motor-to-motor távolság. Erős carbon, henger alakú karok, amelyek behajthatók szállításhoz/tároláshoz. Az egyetlen dolog, ami így elsőre furcsa, azok a műanyag rögzítők (karok és motorok esetében). Kérdés, hogy ezek majd hogy bírják a gyűrődést. Az minden esetre dícséretes, hogy a csomagban egyből van egy zacskó egy halom tartalékalkatrésszel.
  • A repülés-vezérlőről nem sok derül ki, azon kívül, hogy integrált, de a tény, hogy CleanFlight operációs rendszr fut rajta, ami most a legmenőbb miniquad (és egyben legnagyobb szakértelmet is igénylő!) firmware, arra utal, hogy STM32-es proceszor alapú rendszer, talán Naze32, vagy valamelyik Seriously modell van benne.
  • A Vortexre telepített CleanFlightról annyit még kell írnom, hogy testre van szabva, hogy az első bekapcsolás után OSD segítségével egy varázsló-szerű menűben nagyon egyszerű felkonfigurálni. Utána pedig a legprofibb, ImmersionRC által szponzorált versenyzők által letesztelt PID beállítások közül lehet választani, ami azér nem egy rossz dolog.
  • ESC-k 12A minősítésűek, de 16A csúcsot is bírnak, ez komolyabb 4S akksival és mondjuk 6045, vagy 5045 bullnose propellerekkel már határeset lehet, de az átlagos használati esetek 90%-hoz tökéletes. Cserébe OneShot125 és Aktív Fékezés képesek, ami arra utal, hogy a legújabb BLHeli Firmware-t használják, tehát biztos, hogy szabványos ESC-kről van szó. Kis googleozás után a típusát is megtaláltam: ImmersionRC EcESC 12A
  • Bár a spec sehol nem írja, kis kutatással arra jutottam, hogy Tiger Motor 1806 2300KV motorkkal van felszerelve ami elég pro cucc. (Egyes helyeken úgy hivatkoztak rá, hogy ez csak a "Race Version"-ön van, de az Immersion website ezt nem definiálja sehogy. :( )
  • A motorok standard M5-ös tengellyel rendelkeznek. A leírások alapján a dobozban 2 szett 5030-as propeller van, de bármi rámehet, én egyből rendelnék hozzá 10 szett 5045-öset.
  • És most jön a legjobb, a teljes FPV rendszer a csúcs ImmersionRC/FatShark lineup-ból való. A kamera alapból 600TVL CMOS, de lehet rendelni 700 TVL és 900 TVL CCD-vel is.
  • ImmersionRC EzOSD-rendszer. Teljesen konfigurálható layout-tal, mindent tud, ami kell. Ezen keresztül tunningolhatók a PID-ek is és a pro racer profilok.
  • ImmersionRC Videó-adó, Spironet antennával (ennek darabja 22 dollár, egy pár 40 dollár).
  • A hátulján egy konfigurálható LED rendszer van, ami többféle színt és világítási mintát tud, szoftveresen konfigurálható.
  • És most jön a feketeleves: a rendszer nem tartalmazza a rádió-vevőt, a rádió-távirányítót és akksit. Ezeke bizony külön kell megvenni. Távból bármilyen legalább 5 csatornás jó hozzá. Vevővből támogatja a CPPM, vagy akár SBUS csatlakoztatást is. Akksiból 3S-4S 1300-1500 mAh a javasolt. Ezek összesen 100-300 US közötti összeget tehetnek ki igény szerint. A legnagyobb tétel a rádió, ami igény szerint 50-260 USD között is mozoghat akár (van drágább is, de azt már nem érdemes).

Összegzés: az ImmersionRC Vortex egy igazi csúcs gép. Mindenből a legjobbat rakták bele. Tökéletes FPV élmény az egészen igényeseknek is. Minden fontos komponens iparági szabvány, flashelhető, szoftveresen upgradelhető. A CleanFlight miatt én egy kicsit ezt már az abszolut kezdő/amatör kategória fölé helyezném, de az OSD-s konfigurálhatósággal és a pro race profilokkal igyekeztek a lehető legfelhasználó-barátabbá tenni. Az ára mondjuk a storm drone-hoz viszonyítva alapból jobb, de ha hozzávesszük, hogy a szett nem teljes, akkor azért erre még rá kell költeni és az a 3 fenti modell közül a legdrágábbá teszi. Ez az ár azonban valós értéket is takar, mert ez a legprofibb gép a három közül.

Az  unboxingról és magáról a gépről itt láthattok többet:

Végítélet

 

FIGYELEM!!!!

A félreértés elkerülése végett, az egyik fent említett csomag sem tartalmazza az FPV kép megjelenítésére alkalmas eszközt. Ez egyéni ízléstől függően lehet egy kis monitor (és a hozzá tartozó videóvevő), egy egyszerűbb szemüveg, vagy akár egy FatShark profi szemcsi is. Ezekről részletesebben itt és itt írtam. Ugyancsak, szinte biztos, hogy egy darab akksi egyik géphez sem lesz elég és propellerből sem elég még az SDR-hez adott 3 szett sem. Szóval mindegyik gép esetén kell számolni némi többletköltséggel. Akksik 15-20 USD/darab, propeller 2-3 USD/szett.

A három vesenyzőt összehasonlítva látszik, hogy mindenki megtalálhatja a magának megfelelőt. Alábbi táblázatba (a teljesség igénye nélkül) igyekeztem összeszedni a fontosabb paraméterekt. Az értékelés 1-5 skálán történt, az én szubjektív véleményem szerint.

Fontos itt is kiemelni, hogy az ImmersionRC Vortexben nincs benne minden azonnali repüléshez szükséges komponens. Ezt úgy oldottam meg, hogy az árat az alap szinten tartottam, viszont a hiányzó dolgoknál 0 pontot kapott.

Típus Walkera Runner 250 Storm Racing Drone 280 ImmersionRC Vortex
Ár 313 USD 500 USD 450 USD
       
Váz, kialakítás 2 4 5
Vezérlő 3 5 5
ESC 2 4 4
Motorok 3 4 5
Propellerek 2 5 4
Kamera 4 4 4
FPV átviteli rendszer 3 4 5
OSD 2 0 5
Akkumulátor+ töltő 3 4 0
Távirányító rendszer 2 3 0
Általános kivitelezési minőség 3 4 5
Szett komplettsége 4 5 3
       
Összesen: 33 46 45

 

A fentiekből látszik, hogy bár a Walkera modellje a legolcsóbb, egyúttal a leggyengébb is. Én tényleg csak azokank javasolnám, akik megelégednek a automatikusan stabilizált módban történő repkedéssel és nem terveznek durvulást, valamint egyáltalán nem igénylik a későbbi bármilyenféle szoftveres, vagy hardveres frissítési lehetőségeket.

A Storme Racing Drone és az ImmersionRC között egészen kicsi a különbség, tehát itt már leginkább az egyéni ízlésre van bízva a dolog. Mindkét modell szabványos, iparágban elfogadott komponensekre épül és magában hordozza a későbbi bővíthetőség, fejleszthetőség lehetőségét. Ha valaki egyáltalán nem akar semmivel bíbelődni, csak egy jó kis FPV géppel egyből repkedni, annak az SRD280 a jobb megoldás.

Ha viszont van igény a komolyabb csapatásra és nem sajnálja rászánni az időt és a pénzt a megfelelő kiegészítők beszerzésére, akkor a Vortex messze a legprofibb választás. Véleményem szerint a Vortex további kb. 150 dollárból nagyon erős, 250-300 dollárból pedig csúcs konfigurációvá fejleszthető (ahogy korábban írtam, a legnagyobb tétel a távirányító, amelyből a csúcsnak számító FrSky Taranis X9D Plus, kb. 220 USD, egy vevő 30 USD, egy jó akksi 15-20 USD, egy alap-közepes töltő 20-30 USD). Ha a Vortex esetében mindennel együtt 700-750 USD árat tüntetnék fel a táblázatban, akkor cserébe 55 pontot kapna.

Bárhogy is döntsön az ember, a legfontosabb, hogy egy kis pénzért cserébe gyorsan és egyszerűen hozzá lehet férni a hobbyhoz. A legfontosabb pedig az lenne, hogy minél többen férhessenek hozzá ehhez a dolgohoz, hogy gyarapodjon a közösség, mert ha többen vagyunk, nagyobb buli. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr667756848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

H2opok 2015.09.04. 09:44:45

Az ImmersionRc vel kapcsolatban egy érdekesség, amit szerintem sokan nem tudnak. Én sem tudtam, míg meg nem akadt a szemem rajta. Konkrétan a vezérlő nyákra, amit pont itt gyártanak (gyártunk) M.Országon, az egyik legnagyobb nyákgyártó cégnél. Ahol pont én is melózok, közel 10 éve. Persze csak a nyers nyákról van szó, mivel mi nem végzünk beültetést. A nyák alakja tünt fel, és közelebbről megnézve, látható volt rajta az ImmersionRc Vortex felirat. (persze az évek során,egyre gyakrabban találkozok ilyen kopter vezérlőkkel, amit mi gyártunk)
Hozzáteszem, ez a nyák elég érdekes, mivel a jelenleg kapható Vortex konfigban nem ilyen vezérlő van, és a gyártott db szám is 2-3db volt. Mivel ezen a nyákon a karok kiképzése is látható volt. Lehet a Vortexnek egy újabb prototipusa van készülőben. (?)

lgazso 2016.05.08. 12:47:38

Sziasztok, abszolut kezdokent 250es racing dront szeretnek vasarolni. Par honapja jatszok egy hubsan x4el es nagyon tetszik! Atolvastam mar az itt talalhato bejegyzesek nagyreszet, es ezuton gratulalok a bloghoz, nagyon jo es lenyegretoro, kezdok szamara is ertheto! Lenne par kerdesem, azt vettem, hogy mindenkeppen 4S akkuval is mukodo drone-t erdemes venni, es az immersionrc az egyik legjobb valasztas! Kezdokent azonban, nem biztos, hogy egy 100ezres dront szeretnek naponta 4x foldhoz csapni! Igy egy eachine racer 250est neztem ki! Ez emeletileg megy 4S akkuval is!? Itt rogton kerdeznem, hogy ez valoban igy van? Mindenfele atalakitas nelkul? Erdemes ezzel a modellel kezdeni? Radiolink at10el es 4S akkuval es toltovel hasznalnam, hogy kesobb ezeket tudjam hasznalni a kovetkezo dronhoz!

ZsoleszFPV 2016.05.08. 23:35:34

@lgazso: Rögtön kezdem azzal, hogy csak hallomásól ismerem az Eachine Racert, illetve a Radiolink távot is. De komplett, kész Racerben én személyesen kettőt merek ajánlani: ImmersionRC Vortex 250 Pro, illetve TBS Vendetta. Mindkettő profi gép, amiben a legjob alkatrészek vannak benne. Hidd el nekem, hogy inkább egy 100 ezres gépet vernék állandóan földhöz, mert az bírja! A kínai cuccok biztos, hogy törni fognak, mint a ropi és a végén több időt töltesz szereléssel, mint repüléssel.
Az én javaslatom attól függ, hogy mennyire gondolod komolyan ezt az FPV dolgot.
1. Ha még nem döntötted el, de tetszik és ki szeretnéd próbálni és most nem akarsz 500+ dollárt kiadni egy "profi" gépre, akkor azt javaslom, hogy vegyél valakitől egy használt, épített racert, amivel egyből tudsz repülni és ki tudod próbálni ezt az egész dolgot. Ha bejön, akkor úgy is építeni fogsz majd magadnak egy olyan gépet, amilyet akarsz és a pénztrácád megenged.
2. Ha már most úgy érzed, hogy komolyan gondolod, akkor vagy a fent javasolt két profi gépből vegyél egyet, vagy pedig akár állj neki építeni magad egyet. Ez utóbbi dolog elég sok utánaolvasást és tanulást igényel, de szerintem megéri.
Javaslom, hogy látogasd meg ezt a forumot: http://forum.rcmodell.hu/showthread.php?35670-Mini-(-250mm)-FPV-Quadcopter-az-új-divat
Illetve ezt a Facebook oldalt: www.facebook.com/fpvracehungary/
Itt további tanácsokat kaphatsz és akár eladó gépet is találsz.

lgazso 2016.05.12. 08:34:58

@ZsoleszFPV: ertem koszonom, meg egy kerdesem lenne, ha a Vortex mellett dontok, honnan rendeljem? A Banggoodon nem is kaphato csak a 285os! Illetve szeretnem elkerulni ha lehet az afat es a vamot, igy talan az EU-bol jobb lenne rendelni! A banggoodon neztem a taviranyitot es az fpv szemuveget! De pl. ott sem latom mi az ami az eu-s raktarbol jon es mi az ami nem? Ezt honnan latjatok? Vagy a banggood alapbol angliaba szallitja eloszor at a megrendelttermekeket es onnan kuldi el azt is ami csak az amerikai raktarukban elerheto? Szoval a lenyeg, volt mar, hogy Banggood-os rendelesre afat es vamot szabtak ki?

ZsoleszFPV 2016.05.12. 12:15:35

Keress a neten európai szállítókat! Elég sok shop van Angliában, Németországban és Hollandiában is. A Banggood alapból mindig Kínából szállít. Ha kiválasztasz egy terméket van egy "Shipping from" mező, ahol alapból CN Direct van. Ha emellett látsz EU Direktet is, akkor ott tudsz EU raktárt választani. Vagy egyből menj a eu.banggood.com/ oldalra és ott keress! Sajnos elég kevés dolog van itt az EU-ban. Ugyanez igaz a Hobbykingre is, ahol szintén van EU és UK raktár is. Sajnos szintén nincs nagyon tele. :(
Ezeknél a (kis) tételeknél nincs VÁM, csak ÁFA, illetve a posta felszámol pár ezer forint vám-ügyintézési díjat. Ez akkor igaz, ha a termék értéke meghaladja a 20 EUR-t. Ha alatta van, akkor nem számolnak fel semmit.
süti beállítások módosítása