Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Bajban az OpenPilot?

avagy hogy csinálja ki a kínai klónipar az egyik vezető RC projektet

2015. szeptember 07. - ZsoleszFPV

Tegnapi napon vettük észre néhány fórumozóval, hogy az OpenPilot WIKI, azaz tulajdonképpen az online használati útmutató (márpedig nyomtatott nincs), nem elérhető. Először arra gyanakodtam, hogy valami átmeneti műszaki hiba, de aztán ma megtaláltam a fórumban a bejegyzést, mely szerint pénzhiány miatt voltak kénytelenek lekapcsolni az oldalt, mert konkrétan nem tudták fizetni egy számlát.

screen_shot_2015-09-08_at_09_50_57.png

De hogy lehet ez? Az OpenPilot projekt fejelszti az OpenPilot, a CC3D és az OpenPilot Revo lapkák vezérlőszoftverét, valamint a konfigurációhoz szükséges Ground Controls Station szoftver változatait. A blogom rendszeres olvasói bizonyára tudják, hogy én is ezzel a szoftverrel kezdtem és magas véleménnyel vagyok róla, mert nagyon jól összerakot, használható, profi szoftver.

A távirányítós hobbyban jellemző, hogy  rengeteg fejlesztés teljesen közösségi, önkéntes alapon folyik. Lényegében nem is tudok olyan szoftvert mondani, ami nem ilyen. A Multiwii, a BaseFlight és legújabban a CleanFlight, az ESC vezérlő BLHeli és SimonK, vagy ezek flasheléséhez szükséges KKFlashTool, illetve RapidFlash, mind-mind közösségi fejlesztésből származó ingyenes szoftverek.

Az ilyen projektekbe sok-sok ember rengeteg időt és energiát öl bele. Bevételük pedig kizárólag adományokból, illetve esetleges kapcsolódó termékek eladásából származik. Ez addig megy is, amíg leginkább csak időt és energiát kell áldozni, de amikor már konkrét költségek merülnek fel és számlákat kell fizetni, akkor ez kevés tud lenni.

Nekem is csak most állt össze a kép. Olvastam korábban, hogy a CC3D-t még 1-1,5 évvel ezelőtt is 50-60 dollár körül adták és amikor a konkurens Naze32 berősített, illetve a kínaiak elkezdét a CC3D-t klónozni és 15 dollárért adni, kénytelenek voltak az árakat levinni 20-25 dollár környékére. Ráadásul szerintem nem is sikerült megfelelő értékestési csatornát kiépíteni a saját termékeknek. Egy magyar kolléga is panaszkodott, hogy hiába akarta megvenni a legújabb Revo termékeiket, nem tudta megrendelni.

Ezek a dolgok, valamint a CleanFlight felfutása és ennek eredményeként talán az adományok elapadása a jelek szerint oda vezetett, hogy mára elapadtak a források, ez pedig ennek a szuper kis projektnek a létét fenyegeti.

Mit mondjak, szomorú dolog. De, ha realisták vagyunk, ez még egy érv, hogy egyre komolyabban kezdjünk inkább a CleanFlight irányába mozdulni.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr837768660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása