Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

Megérkezett a Naze32, megérett az idő

vagy Re-build Log 0.

2015. szeptember 14. - ZsoleszFPV

Ma beérkezett a Naze32 Acro vezérlő és a következő pár napban ideér a többi alkatrész, úgyhogy hétvégén eljön a quad komolyabb átépítésének az ideje.

img_6538.jpg

AfroFlight Naze32 Acro

A mostani CC3D a maga 15 dolláros árával jó szolgáltatot tett. Be tudtam üzemelni a quadot, ki tudtam próbálni az Openpilot és a CleanFlight vezérlőszoftvereket és számos olyan funkciót, mint a PPM, OneShot125, aktív fékezés és hasonlók.

A tapasztalatokat elemezgettem, az idő pedig telt és a technológiai fejlődött. A CleanFlightot ugyan kicsit bonyolultabb kezelni, mint az OpenPilotot, azonban a CleanFlight futótűzszerű térhódításával és az OpenPilot gyengélkedésével, egyértelművé vált, hogy csak ez az irány.

Ha viszont a CleanFlight, akkor a CC3D ugyan működik és szépen repül, de számos funkciót csak nehézkesen, vagy nem lehet megoldani rajta:

  • Kapcsolóról vezérelhető csipogót nem sikerült ráhekkelnem, a Naze stílusú 5V-os buzzert pedig csak hekkelés, forrasztgatás után lehet rárakni.
  • Nagyjából ez a helyzet az akksi-feszültség mérővel is
  • Mivel a CC3D esetében az USB port egyből a processzorra csatlakozik, nem lehet bekapcsolni a CleanFlight emf_avoidance funkcióját, mert az letiltja az USB-t.
  • Ugyanezt tapasztaltam a feature soft_serial engedélyezésénél. Ilyenkor a CC3D-re csak a main porton keresztül, FTDI adapterrel lehet csatlakozni.
  • Bosszantó, hogy minden újra-bootolás után elveszti a kapcsolatot a CleanFlight konigurátorral és trükközni kell vele, hogy újra lássa.

Fenti gondok kiküszöbölésére úgy döntöttem, hogy megér nekem még 25 dollárt, hogy a CC3D-t egy Naze32-re cseréljem. Nem akartam egyből egy 50-60 dolláros F3-as vezérlőt, azt majd a következő építéshez.

Az átépítés során a következőket szeretném megtenni:

  • CC3D helyére Naze32 Acro vezérlő
  • A receiver-t behelyezem a Naze alá, hogy helyet takarítsak meg, sőt lehet, hogy a MinimOSD Micro is befér.
  • Az akkumulátort áthelyezem a quad tetejére
  • A VTx-et áthelyezem a főlemez hátsó részére a vezérlő mögé. Az antennát egy 90 fokos csatlakozóval fogom rögzíteni, így várhatóan magasabban lesz az antenna és tisztább a képe (bár eddig sem volt sok okom panaszra ezen a téren)
  • Az akksi feszültség mérést közvetlenül a Naze32-vel a vBat csatlakozó és funkció segítségével fogom megoldani
  • Kidobom a régi OSD-t (azt egy nagy hiba volt az elején megvenni, OscarLiang egyetlen rossz tippje) Bekonfigurálom a MinimOSD Microt, hogy a Naze32-ről kapja a telemetria adatokat, így a képernyőn meg fog jelenni a bekapcsolás óta eltelt idő és a(z immár pontos) akksi-feszültség mellett, az RSSI jelerősség (ezt a Taranis 8-as csatornáján, PPM-ben küldöm a ClleanFlight-ba), az akktuális gáz % és a repülési mód is (ez még nem biztos, mert úgy is csak Acro-ban fogom használni). Ezen kívül az olyan figyelemztető üzenetek, mint a Disarmed kijelzés és talán alacsony akksi fesz. figyelmeztetés.
  • Ez az OSD setup lehetővé fogja tenni, hogy kint a terpen, a távirányító karjai segítségével állítsam a PID-eket az OSD-re kivetített értékek segítségével
  • Felkerül az 5V-os buzzer a Naze32-re, így már megint nem kell majd keresni a gépet a fűben, valamint ez egyúttal a merülő akksira is figyelmeztet, így a gépről le tudom szedni a mostani figyelmeztető mérőt/csipogót.

Reményeim szerint az átépítés után már tényleg csak finomhangolni, PID tunningolni és repülni (na meg várhatóan propellereket és egyéb kopó/leégő alkatrészeket cserélni) kell.

Hétvégén indul a móka, igyekszem mindent szépen dokumentálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr647787374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása