Mini quadkopter építési, repülési, versenyzési tapasztalataim, tippek, tanácsok

Zsolesz FPV

Zsolesz FPV

ESC flashelés 1-wire módszerrel (szervó csatlakozón keresztül)

2015. június 16. - ZsoleszFPV

Az utóbbi időben rengeteg fejlesztés történt az ESC-k szoftverei területén. (akinek az ESC kifejezés nem mond semmit, előbb olvassa el ezt). Elterjedőben van a OneShot125 kommunikációs szabvány és lehetőség van az active braking alkalmazására is. (Ezekről talán majd egy külön posztban).

Hagyományosan a SimonK firmware volt a legkedveltebb a miniquadok estén, de az utóbbi egy évben a BLHeli beelőzni látszott, mivel előbb kezdte el támogatni a fent említett funkciókat. Mostanra azonban már a SimonK is felzárkózott, így most leginkább megint ízlés (és persze ESC) kérdése, hogy ki melyiket választja.

Én az Afor ESC 12A Ultra Lite V3 szabályozóimmal, amelyeken alapból is SimonK firmware volt, maradtam is ezen a platformon, habár maga a hardver képes a BLHeli fogadására is. Ki tudja, majd egyszer talán azt is kipróbálom.

Az ESC-ken általában vagy ATMega, vagy Silabs chipet helyeznek el. Ezek programozása hagyományosan egy kicsit körülményes volt, hiszen le kellett vágni a burkolatot és nehezen megközelíthető helyen kellett csatlakozni a lapkán lévő miniatűr csatlakozókhoz. Szerencsére az utóbbi időben ezeket a szabályozókat már egy bootloaderrel is ellátják, így lehetőség van az eszköz programozására a szervó csatlakozón keresztül, ami azért nagyságrendekkel felhasználóbarátabb megoldás.

Tipikusan a SimonK bootloaderrel ellátott chippek képesek SimonK és BLHeli firmwaret is fogadni, míg a BLHeli booatlodaer csak a BLHeli firmware-t támogatja.

A programozáshoz szükség van egy USB Linkerre, esetemben az Afro USB Programming Toolra (de egyébként lehetne Turnigy Linker, vagy bármi más, ami ugyanezen az alapon működik). Ezen kívül szükség van egy programozó interface-re, azaz egy alkalmazásra. BLHeli esetében ez a BLHeli Suite, de mivel én a SimonK mellett maradok, ezért erről többet itt most nem írok.

SimonK firmware frissítéshez hagyományosan a KK Multicopter Flashtoolt szokták használni, ami ugyan a KK vezérlőt flash-selésére lett kitalálva, de kiválóan boldogul az ESC-kkel is. Én találtam azonban egy számomra szimpatikusabb és egyszerűbb eszközt, amely flashselés közben a paraméterek változtatását is lehetővé teszi. Ez pedig a RapidFlash.

Most már minden rendelkezésre áll az ESC flasheléséhez.

  1. Telepítsük a szoftvert a fenti linkről. Windows esetében szükség lesz Silabs virtuális soros port driverekre is. Mac esetében elvileg nem, de nekem anélkül nem ismerte fel az Afro Tool-t, úgyhogy érdemes feltenni a legfrissebbet innen. Dugjuk be a programozó adaptert az egyik USB portba. A RapidFlash-et elindítva ki kell tudnunk választani az USB to UART interface-t a listából.
  2. Készítsük elő a quadot. Az ESC-k szervócsatlakozóit húzzuk le a repülésvezérlőről (figyeljünk a sorrendre, nehogy egy kimaradjon a programozásból és hogy később megfelelő sorrendben dugjuk vissza őket). A motorokat nem kell lekötni, de elővigyázatosságból javasolt a propellerek leszerelése.
  3. Az ESC szervócsatlakozóból a középső piros (pozitív, V+) vezetéket távolítsuk el, hogy csak a föld és a jel vezeték maradjon.
  4. Csatlakoztassuk az ESC vezetéket az USB adapterhez. Figyeljünk a polaritásra!

img_6174.jpg

    5.  Adjunk áramot az ESC-nek, tipikusan a fő repülési akksi csatlakoztatásával.

    6.  A szoftverben válasszuk ki a megfelelő beállításokat, mind az első oldalon, mind pedig az Advanced fülön, ha például szeretnénk aktív fékezést. SimonK esetében itt a "Comp_PWM" checkboxot kell beklikkelni.

screen_shot_2015-06-09_at_22_16_42.png screen_shot_2015-06-14_at_20_32_21.png

    7.  Nyomjuk meg a Flash Firmware gombot.

    8.  A folyamat automatikusan letölti a kiválasztott (javasoltan a legfrissebb) firmwaret, majd csatlakozik az ESC-hez, feltölti az új firmwaret és leellenőrzi azt. Ha a végén azt látjuk, hogy Programming Succesful, akkor sikeresen feltoltuk az új firmware-t.

screen_shot_2015-06-09_at_22_14_57.png

   9. Ismételjük meg ezt a műveletet a másik 3 ESC-vel is.

   10. Kössük le az akksit, majd szépen szereljük újra össze a quad-ot.

 És ezzel meg is vagyunk. Ha CC3D vezérlőt használunk és eddig nem OneShot125 képes firmware-t használunk, akkor további teendőnk van, mert át kell konfigurálni a repülésvezérlőt is.

CC3D bekonifugárálása OneShot125 használatához

A CC3D vezérlő másképp kezeli a OneShot125 képességgel megáldott ESC-ket, mint a "sima" RapidESC-ket. Kezdjük azzal, hogy csak és kizárólag PPM Sum módban hajlandó ezeket kezelni, tehát, ha valaki PWM módot használt, akkor át kell térnie a PPM-re, amikor az összes csatorna jele csak egy vezetéken megy át. Ha már korábban is PPM-et használt, de nem OneShot ESC-vel, akkor a jel a 3-as PIN-en ment, most viszont a 8-as PIN-en fog menni. Ha az összes vezeték amúgy be van kötve, akkor ez nem gond. Én viszont kivettem azt az 5 vezetéket, amelyet nem használok, ezért nekem a csatlakozóban is át kellett helyeznek a tüskét a 3-asból a 8-as pozícióba.

cc3d-oneshot-receiver-connections.png

Ha ez megvan, akkor talán a legjobb újra lefuttatni a Hardware setup Wizardot. A beállításokat nem kell törölni, de egyébként a PID-eket úgy is át kell majd állítani, szóval nem sokat veszítünk. A Transmitter Setup Wizardot azonban nem kell lefuttatni! Ha kész a wizard, akkor a következőket érdemes leellenőrizni:

1. A hardware fülön a csatlakoztaás módja PPM_PIN8+OneShot, vagy Outputs+OneShot (én használok Aux Outputot, tehát nálam az utóbbi).

screen_shot_2015-05-23_at_12_02_55.png

2. Az Output fülön a Bank 1 és Bank 2 esetében mindenhol OneShot125-nek kell lenni a kapcsolódási módnak.
screen_shot_2015-06-15_at_13_28_00.png

3. A Hardware Setup Wizarddal elvileg már újra kalibráltuk az ESC-ket, esetleg az Output fülön ezt is érdemes még egyszer ellenőrizni a motor pozíciókkal és forgásirányokkal együtt.

4. Végezetül, ha használtunk Accessory Output-ot, akkor azt újra be kell állítani, mind a Hardware fülön a hozzárendelést, mind pedig az Output fülön a kalibrációt.

Ennyi volt, most már csak reménykedni kell, hogy az ESC-k bírják az aktív fékezésből származó többletterhelést és indulhat újra a PID tunning és a repkedés.

A bejegyzés trackback címe:

https://zsoleszfpv.blog.hu/api/trackback/id/tr797543866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cselloman 2015.12.11. 19:45:56

Akkor tehát ez vár rám. Nézegettem USB-s FlashTool-okat, de nem igen jöttem rá, melyik lenne alkalmasabb. Ráadásul nem 2 dollárról van szó, a legolcsóbb is 3200-3500Ft. Lutrira meg nem rendelnék...

Ha nem nagyon nagy kérés, örömmel fogadnék egy kis segítséget. Természetesen, amikor neked alkalmas.
Én Dec 25-től Jan12-ig kínában leszek, így vagy előtte, vagy utána tudunk valamikor találkozni. /mobilis vagyok helyszínileg :)/

Nagyon köszönöm előre is!
Miron

cselloman 2015.12.11. 20:11:59

Szia Zsolt!

Akkor tehát ez vár rám. Nézegettem USB-s FlashTool-okat, de nem igen jöttem rá, melyik lenne alkalmas az én ESC-éimhez. Lutrira meg nem rendelnék, mer 3500-nál indul az összes...

Ha nem nagy kérés, nagyon szívesen fogadám, ha személyesen tudnánk egy kicsit megnézni a Quadomat.
Dec25-től Jan12-ig kínában leszek, de alőtte, utána amikor neked alkalmas, összefuthatunk. (helyileg bárhoá el tudok menni, mobilis vagyok, de központ is van persze nálam: pomáz. :))

Előre is köszönöm a segítséget!
Miron

cselloman 2016.01.15. 15:24:25

Szia Zsolt!

Megpróbálkoztam a Flash.eléssel. Egészen a frimware frissítésig el is jutottam, de nekem a végén sajnos "Connection to the module failed" üzenet vár...
Mit tegyek?
Köszi a válaszod előre is.

ZsoleszFPV 2016.01.15. 18:13:07

@cselloman: Szia! Szeretnék segíteni, de ez így sajnos kevés információ. Milyen ESC, milyen bootloader (SK vs. BLheli?), eredetileg milyen FW van/volt rajta? BLheli Suite melyik verzióját próbáltad, milyen adapterrel? És mit jelent az, hogy a "firmware frissítésig el is jutottam"? Már láttad, hogy feltölti az új FW-t és a folyamat le is futott rendben? Vagy már az FW feltöltése sem indult el/nem ment végig?

cselloman 2016.01.15. 19:31:41

@ZsoleszFPV: Szia, valóban, jogos... :)

Szóval eredetileg SimonK esc Simonk firmware-rel érkezett. (ZMR250)
Megvettem az Afro esc programming eszközt. Ezzel áltam neki. Az általad belinkelt rapid suite progival dolgoztam. Az említett illesztoprogramot is telepítettem. 5V ki, majd az akksit rákötöttem. Flash Firmware gombra kattintva elindult a firmware letöltes. Majd a kommunikációs panelen az a hibauzenet fogadott hogy a connection failed.
Valamit elnézhettem... Mi lehet a gond? Az USB-s a gépem felismeri (win7), az Esc kábelen nincs már 5V. Nincs igazán ötletem. Pedig nagyon kéne a frissítés, mert ahogy beszéltük is róla, az ESC-k a idozitesevel gond van. Ezért nem tudok a levegőbe emelkedni.. :(

ZsoleszFPV 2016.01.22. 02:22:22

@cselloman: Először is. Minek bajlódsz SimonK-val? BLHelit tegyél fel. A BLHeli Suite nagyságrendekkel kényelmesebben kezelhető, mint a RapidFlash. Ha szerencséd van, felismeri az ESC-idet, ha nem, akkor van egy elég jó dokumentáció, amiből ki tudod választani, hogy konkrétan a Te ESC-idre melyik firmware való.
A BLHeli Suite-ban az Atmel, SK Bootloader és Afro USBLinker kombinációt válaszd! A csatlakoztatás ugyanúgy megy, mint ahogy a RapidFlashnél próbáltad. Korábban itt leírtam, hogy megy ez: zsoleszfpv.blog.hu/2015/08/19/blheli_csakazert_is
Most 14.3 a legfrissebb BLheli, azt tedd fel!

RendszergazdaNyh 2016.11.26. 20:10:59

Sziasztok!

Egy kísérletemhez vettem egy ilyen:

www.ebay.com/itm/322205357826?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

vezérlőt, ami működik is, de jó lenne hozzáférni a beállításaihoz. Igazából most van először a kezemben ilyen elektronika, és ezt megpróbáltam a BlHeli Suit -al programozni, csak épp nem csatlakozott az ESC -hez. Meg tudná mondani valaki, a linken szereplő áramkört mivel lehet programozni arduino nano -n keresztül?

Köszi...

ZsoleszFPV 2016.11.26. 21:09:40

@RendszergazdaNyh: Ebből a leírásból nem sok derül ki erről az ESC-ről. Az, hogy van benne BEC, nekem azt súgja, hogy valószínűleg ATmel procis. De nem lehet tudni, hogy milyen Firmware van rajta (talán SimonK) és hogy van-e egyáltalán bootloader rajta... Arduino nano-val biztosan lehet rá akár még bootloadert is flashelni, persze ahhoz ki kell bontani és közvetlenül a rajta lévő MOSI, MISO és hasonló portokhoz csatlakozni. Ugorj rá a google-re, talán találsz megoldást.
Ha szerencséd van és valamilyen bootloader már van rajta, akkor BLHeli suite-tal tudsz hozzá csatlakozni, csak a megfelelő linker kell (Turnigy, vagy Afro USB linker például jó, ha tényleg Atmel chipes). A Linkert is ki tudod talán váltalni Nanoval.

RendszergazdaNyh 2016.11.26. 21:24:55

Valójában azért írtam ide, mert a neten hiába keresgéltem, nem találtam róla semmit. Mivel már szétszedtem, Atmega8 van rajta ez biztos. De hogy a többit hogy lehetne kideríteni, azt nem tudom. A másig probléma az, hogy egyáltalán nincsenek rajta csatlakozási lehetőségek, forrszemek a panelon. Ha mindenképp MOSI MISO pontra kellene csatlakozni, marad a processzor lábai...

Igazából az egyvezetékes módszert szeretném valahogy beizzítani. Ha egyáltalán nem megy a NANO -val, van ilyen:

www.ebay.com/itm/KINGKONG-ESC-PC-Software-Communication-Adapter-USB-Linker-For-BLHeli-Firmware-/172258890446?hash=item281b6e12ce:g:J74AAOSweWVXdUgD

valami szintén nem nagy pénzért. mit gondolsz, érdemes lehet még ezzel bepróbálkozni?

Egyébként a bootloadert és a firmwaret ki lehet deríteni valahogy egyáltalán milyen van rajta?

(A

www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2489.html linken 2016.November.18. hozzászólásaimon végigkövetheted mire használom a vezérlőt.)

ZsoleszFPV 2016.11.26. 21:34:09

@RendszergazdaNyh: Az USB Linker amit linkeltél BLHeli firmware-re hivatkozik, ami ugye azért hülyeség, mert nem az a lényeg, hanem a chip (esetedben ATmega), illetve a bootloader. De, ha a pongyola megfogalmazást értelmezni próbálom, akkor valószínűleg az a Silabs chipes ESC-khez jó, a tiéd pedig ATMega. Ahhoz más linker kell. Ha akármilyen bootloader van rajta, akkor a megfelelő adapterrel tudod BLHeli Suite segítségével flashelni 1-vezetékes módszerrel, szervó-csatlakozón keresztül. Ha nincs bootloader, akkor maradnak a chip lábai, vagy a kuka.
U.I.: Feltételezem, hogy amikor csatlakozni próbálsz, akkor adsz tápot az ESC-nek, ugye? Valamint a szervó csatiból a plusz szálat ki szokták húzni.

RendszergazdaNyh 2016.11.26. 21:48:22

Tápfesz az van az ESC -nek 12V. Viszont a szervo csatlakozóból a puszt nem vetem ki a test és jel vezeték közül... Mindjárt kipróbálom úgy is...

RendszergazdaNyh 2016.11.28. 20:07:51

Helló!
Nos kipróbáltam úgy is, és úgysem kapcsolódik az ESC -hez.
Szóval akkor ráforrasztom a proci lábaira a megfelelő drótokat, és egy ilyen eszközzel:

www.ebay.com/itm/USBASP-USBISP-AVR-Programmer-Adapter-10-Pin-Cable-USB-ATMEGA8-ATMEGA128-Arduino-/310506909410?hash=item484ba76ee2:g:ZWQAAOSw-KFXehMl

Feltöltöm rá a firmware -t, eddig ok. Igen ám de melyík firmware -t kellene rátölteni? És azt pontosan hol is találom?

Mert a

[BlHeli_Hexfiles/Bootloader/Atmel/AVRootloader source for BLHeliSuit]

mappában van egy Hexfiles.zip fájl ami tele van elég sok *.hex fájllal. De iazából az nem tudom, ebből melyíket kellene feltöltenem az ESC -re.

És ha így belegondolok, ez elvileg csak bootloader, nem firmware. Ez előtt még kellene valami firmware is? Vagy ezek már olyan firmware -k amibe integrálva van a bootloader, így azt nem kell külön feltölteni?
süti beállítások módosítása